A 600 ezer lakost ellátó a Duna-Tisza közi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft nem vázolt fel túl rózsás képet a jövőről. Krónikus pénzhiánnyal küzdenek, ezért pengeélen táncol a szolgáltatás léte. Jelenleg december végéig látják biztosítva a munkájukhoz szükséges pénzt – állítja Gyömrő polgármestere.

Gyömrő és a térség esetében a Duna-Tisza közi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft végzi a hulladékszállítást. A cég összesen 67 településen van jelen szolgáltatóként. Mivel a kft-nek nincs minden érintett városban, faluban kapacitása ellátni a feladatot, ezért sok helyen alvállalkozókkal szerződik.

A BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportál elődje, a Budapest Környéke című újság 100 évvel ezelőtt már ismert kiadvány volt az agglomerációban. A cikkeinket havonta sok százezren olvassák el itt az interneten. Köszönjük, hogy te is itt vagy!

Így van ez Gyömrőn és Monoron is, mindkét városban a városüzemeltető cég a szerződő fél, magyarán szólva valójában ezen cégek munkatársai viszik el a házaktól a szemetet – írja a Signaltv.hu

Kapcsolódó cikkünk: Óriási az egymásnak feszülés szemétszállítás-ügyben, itt az újabb adok-kapok

Monor és Gyömrő esete

Az adott szolgáltató három havonta nyújthatnak be számlát az NHKV felé. Ezt bizonyos átfutási idő után hagyják jóvá, majd fizetik ki. A szolgáltató az így kapott pénzből tudja kifizetni azokat az alvállalkozókat, akik elviszik a szemetet. A Signaltv.hu szerint egyes alvállalkozóknak 4-5 hónapnyi kifizetéssel tartozik a szolgáltató.  Önkormányzati cégek is érintettek, hiszen Monoron és Gyömrőn is a városüzemeltető cég végzi el a feladatot alvállalkozóként.

A helyi lap információi szerint Gyömrőnek 3-4 hónappal tartoznak, ami több tízmillió forintos hiányt jelent, de nincs ez másként Monoron sem, ahol szintén sok milliós a tartozás. Mind Gyömrő, mint pedig Monor esetében úgy tudják, hogy a napokban érkezett utalás a szolgáltatótól, de még mindig jelentős kintlévőséget görgetnek maguk előtt – állítja a Signaltv.hu.

Itt a link, hogy mely településeket érinti a kibontakozóban lévő újabb szemetes-ügy: Klikk ide!

Bizakodó polgármesterek

A lap azt is állítja, hogy az év végén lejár a szerződése a Duna-Tisza közi Hulladékgazdálkodási Kft-nek, és egyelőre nem történt előrelépés, eddig még nem tudtak megállapodni az NHKV-val a hosszabbítás ügyében. Vagyis alig egy hónnappal az év vége előtt még senki nem tudja lesz-e szolgáltató, aki elviszi majd januárban a szemetet az érintett 67 településről.

Kapcsolódó cikkünk: Lemondatás, felszólítás és perpatvar – mégis elviszik a szemetet az agglomeráció kukáiból

Múlt héten az érintett polgármesterek részvételével a DTKH tartott egy társulási ülést. Mezey Attila Gyömrő polgármestere ennek kapcsán közösségi oldalán azt írta, hogy:

„Üllő és Pécel polgármestereivel, Kissné Szabó Katalinnal és Szöllősi Ferenc Attilával közösen vettem ma részt a Duna-Tisza-közi Hulladékgazdálkodási Társulás ülésén. Közösen szólaltunk fel több ügyben, hiszen közösek a problémáink és a céljaink. Szerencsére a közöttünk lévő kiváló kapcsolat és baráti viszony nagyban megkönnyíti az együttműködést és a közös lobbizást.

Rövid helyzetkép: Úgy tűnik, elérhető cél lesz a zárt kukás szelektív szállítás. Rövidesen megkezdődik egy beszerzési eljárás, melynek része lesz színes kukák rendszerbe állítása. Ha minden jól megy, jövő év második felében városunkban is áttérünk a sárga zsákról a színes kukákra. Végre megszűnhetnek a mostani anomáliák a szelektív szállításnál. A szállítóedényeket ingyen kapná a lakosság.

Pengeélen táncolnak

A 600 000 lakost ellátó szolgáltatónk nem vázolt fel túl rózsás képet a jövőről. Krónikus pénzhiánnyal küzdenek, ezért pengeélen táncol a szolgáltatás léte. Jelenleg december végéig látja biztosítva a munkájukhoz szükséges pénzt.

A fenti okok miatt a jövő évről, zöld hulladékról, sárga kukák melletti plusz sárga zsákokról nem tudott nyilatkozni.

Csak bizakodni és reménykedni tudunk, hogy térségünkben fennmarad a szolgáltatás és januárban is elviszik a szemetet mindhárom városból.” – írta a településen népszerű polgármester.

Kiemelt kép: illusztráció