Site icon BudaPestkörnyéke.hu

Postázták az első leveleket: kezdetét vette a szavazás Budapesti Lakógyűlésen

Budapest, 2022. december 16. A Lánchíd a felújított útpálya megnyitásának napján, 2022. december 16-án. Átadták az ideiglenes forgalomnak a felújított Lánchidat. A hídon egyelőre csak a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) járművei, valamint a taxik, a segédmotoros kerékpárok, a motorosok, a kerékpárosok, valamint a mikroközlekedési eszközöket használók közlekedhetnek, a gyalogosok a tervek szerint a jövő nyár végétől használhatják az átkelőt. MTI/Balogh Zoltán

Bevonnák az embereket a fővárost érintő döntésekbe, és nem csak a felnőtteket: a 14 év feletti fiatalokat is megkérdezik, hogy mi a véleményük.

Kezdődik az első Budapesti Lakógyűlés

Ahogyan azt korábban megírtuk, június 11-ig várja Budapest a fővárosi lakosok szavazatait az első Budapesti Lakógyűlésre. A Lánchíddal kapcsolatban mondhatják el a fővárosiak, hogy mit gondolnak. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Pénteken már postázták is az első leveleket

Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely levélben tudatta a fővárosiakkal, hogy pénteken elindult az első Budapesti Lakógyűlés leveleinek postázása. Egy térképen mutatta meg, hogy melyik kerületekben kezdődött meg a kézbesítés. Első körben az 1., az 5., a 6., a 7., a 8., a 12. és a 13. kerületekbe küldték ki a leveleket.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Ők fognak levelet kapni

Minden 14 évnél idősebb fővárosi lakó kézhez fogja kapni az egyéni azonosítóját Karácsony Gergely ígérete szerint. Erre állítása szerint a következő hetekben fog sor kerülni. Voksolni kétféleképpen lehet majd.

Így lehet szavazni

A lakogyules.budapest.hu weboldalon fogják várni a szavazatokat online. Először is meg kell várni, hogy megérkezzen a fizikai levél, amelyet a Budapesti Lakógyűlés címez névre szólóan. A levélben lesz egy azonosító kód. Ezzel anonim módon lehet szavazni a weboldalon, vagy pedig személyesen a Főpolgármesteri Hivatal ügyfélszolgálatán.

Több kérdés kapcsán is várják a budapestiek véleményét

Az első kérdés a kormányzati elvonásokkal kapcsolatos. A honlap szerint egyre több pénzt von el a kormány Budapesttől. Tarlós István utolsó teljes éve alatt 5 milliárd forintot vont el a kormány, idén már 58 milliárdot.

Az elvonás lehetséges következményei

A Budapesti Lakógyűlés honlapja szerint ha nem kellene a fővárosnak több elvonást fizetnie, akkor stabilan tudna működni, gyorsabban valósulhatnának meg fejlesztések. Ennek keretein belül új közösségi közlekedési vonalakat alakítanának ki. Ezen felül lehetőség lenne a szociális támogatások körének szélesítésére is. Ellenkező esetben ritkulhatnak a közösségi közlekedési járatok, kevesebb fejlesztésre lenne pénz és romolhat a közszolgáltatások minősége.

Kérdéses a közösségi közlekedés jövője

A főváros előtt két lehetőség áll: vagy felfüggeszti a kormányzati elvonások befizetését, vagy csökkenti a járatok számát a közösségi közlekedésben. Félő, hogy ha kevesebb busz, villamos, troli és metró fog közlekedni, akkor a dugók száma megnövekedhet.

A Lánchíd jövője

A kormány vállalta, hogy 6 milliárd forinttal járul hozzá a Lánchíd felújításához. Ez a pénz azonban nem érkezett meg Budapest számára eddig, a kormány ahhoz köti a fizetés teljesítését, hogy engedjék vissza az autókat a hídra. Jelenleg azonban személyautókkal nem lehet felhajtani a Lánchídra, és kérdés, hogy lesz-e e téren változás.

Ezek is érdekelhetnek!

A budapestiek véleményét kérik, hogy legyen a jövőben

E pillanatban a taxik és kétkerekűek, valamint a buszok mehetnek fel a Lánchídra. Ha véget ér a felújítás, a gyalogosok is átkelhetnek rajta. Kérdés, hogy maradjon minden így, vagy ismét járhassanak autók a hídon? A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Lánchíd – Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Exit mobile version