Sok generációnak volt a kedvenc óvodai játéka a pötyi. Az üres táblán bármilyen alakzatot meg lehetett formázni a kis tüskék beszúrásával. Amellett, hogy nagyon élvezetes játék, számtalan készséget fejleszt a képzelőerőtől kezdve a finommotorikáig.

A játékkészítők nem is hagyták elavulni ezt a nagyszerű eszközt, ma már elképesztően sok variációban kapható, így nemcsak az óvódás korosztály élvezheti, hanem a kisebbek is gyakorolhatnak vele, és a nagyobbak is alkothatnak kedvükre. A Játékliget munkatársai ebben a cikkben ahhoz adnak támpontot, hogy milyen változatokat melyik korcsoportnak érdemes vásárolni.

Apró kezekhez

A finommotorika fejlesztése nem kezdődhet elég korán. Kifejezetten a másfél-kétéves kor feletti lurkóknak szánt pötyi játék nagyobb (32 mm-es) tüskéket tartalmaz, egy alaplapot és 8 mintalapot, amit az alaplap mögé csúsztatva a gyermek egyszerű, vidám, színes ábrákat talál, amit könnyen és szívesen megformáz. Később a mintalapokat el is hagyhatja, sőt, az ovisokat biztassuk is a saját képzeletük általi alkotásra, de kezdetnek jó kiindulási alapok, amíg ráérez a képalkotás ízére. 

Sok gyerek szereti kombinálni a fürdést a játékkal, és az újgenerációs pötyik már a zuhanykabin falára vagy a fürdőszobai csempére is illeszthetők.

Azok a legjobb játékok, amikkel több mindent lehet játszani. Ezt felismerték a játékkészítők is, és a legújabb modellek már ebből a típusú játékból is úgy készülnek, hogy a tábla egyik oldala a tüskék elhelyezésére szolgál, míg a másik mágnestáblaként funkcionál. A szetthez kapható betűket így ott tudja pakolgatni, megismerni, vagy a különböző kártyákból mesét varázsolni, de letörölhető filccel akár rajztáblaként is lehet használni. Hatalmas kínálatot találsz a modern pötyi játékokból a Játékligetnél.

Milyen területet fejleszt a pötyi?

  • A pici tüskék, gombok megfogása erősíti a kéz izmait, az ujjacskákat
  • Gyakorolhatjuk a színek, formák felismerését
  • Az ábrák megalkotásához nagyon kell összpontosítani, figyelni
  • Néha próbáljon meg “saját kútfőből” alkotni a gyerkőc, bízza magát a fantáziájára
  • Új szavakat tanulhat, esetleg az irányokat is gyakorolhatjuk

Nagyobbaknak komolyabb kihívás kell

A már egyre ügyesebb kezecskék készíthetnek valami igazán szép dekorációt is a színes tüskékből. Például pandás vagy unikornisos képet, ami aztán a szobájukat díszítheti. Ha pedig valami igazán nagylányos kreatív elfoglaltságot szeretne a csemete, akkor lepjük meg mandalakészítővel. A virág formájú alaplap mellé hat mintalapot is kapunk a készlethez, de persze nem kötelező a sablonokat használni. Nyugodtan a saját fantáziája szerint is rakosgathatja a tüskéket, hiszen nincs rossz megoldás. Ha viszont további inspirációra van szükség, a gyártó honlapján további sablonok találhatók.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos mérések szerint a BudaPestkörnyéke.hu hírportált a forgalmas napokon 340.000 ember olvassa!