Site icon BudaPestkörnyéke.hu

Régóta ígérték, ma lerakták az alapkövet és újra megígérték, hogy most már tényleg megépül az M1-es autópálya pátyi lehajtója

Pátyon az a mondás járja: hiszem, ha látom! Lassan 10 éve minden képviselő és polgármesterjelölt az M1-es autópálya pátyi lehajtójának építésével kampányol. A választások előtt másfél héttel, ma lerakták a régen megígért lehajtó alapkövét és a helyi politikusok ma is megígérték: most már tényleg megépül. Ha minden jól megy egy év múlva elkészülhet. Ha kíváncsi vagy hol lesz ez a lehajtó nézd meg a cikkünk alján látható térképet.

Régi ígéret

Budapest felől indulva az M1-es autópályán az első Mol-kút a Sasfészek-tó pihenő, ami területileg Pátyhoz tartozik. A településen több, mint 10 éve lobbiznak azért, hogy ezt az autópálya lehajtót egy alig 500 méteres úttal kössék össze a Páty-Biatorbágy közötti úttal, így a helyi autósok sok időt megtakaríthatnának. Ez is érdekelhet: Sasfészek-tó: Egy zsebkendőnyi vadon az M1-es autópálya mellett

Orbán Viktor személyesen ígérte meg

Néhány éve a Pátyi Ipari Park átadásakor Orbán Viktor személyesen ígérte meg Székely László fideszes pátyi polgármesternek, hogy lesz lehajtó. Már akkor elmondták, hogy a korábbi 500 méteres útszakasz helyett, a település érdekeit jobban figyelembe vevő hosszabb útszakasz készül.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

2 éve készültek el a kiviteli tervek

Két éve mondta a BudaPestkörnyéke.hu hírportálnak Székely László, Páty polgármestere, hogy heteken belül elkészül az M1-es autópálya pátyi lehajtójának a kiviteli terve. Akkor sokan azt hitték, közel már az építkezés, de a pátyiaknak újabb két évet kellett várniuk.

Féléve bejelentették

Tavaly, 2021. szeptember 7-én végül jóváhagyta a kormány a projektet, akkor Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter a közösségi-oldalán jelentette be „Döntés született egy fontos közlekedésfejlesztési kérdésben. Az egész Zsámbéki-medence lakóinak az életét könnyítheti meg az M1-es autópálya új pátyi lehajtója, amit most elkezdenek építeni. A miniszter hozzátette, Páty elkerülőutat is kap, amit úgy alakítanak ki, hogy a helyi ipari park is könnyebben elérhető legyen.” – írta szeptemberben a miniszter.

Lerakták az alapkövet

Ma, a választások előtt másfél héttel újabb bejelentés következett. Helyi politikusok letették az elkerülő alapkövét és elmondták, hogy a látványos munkák várhatóan április közepén elkezdődnek, addig régészeti munkák folynak, hiszen egy avar kori temetőt találtak a lehajtó és az elkerülőút nyomvonalánál.

Egy év múlva lehet kész

A kedden megrendezett alapkőletételnél az is elhangzott, hogy a lehajtót 2023 első negyedévében, az elkerülőt pedig 2023 végére fejezhetik be. 6,7 milliárd forintos beruházás három részből áll: autópálya lehajtó, Pátyot nyugatról elkerülő út építése, és felújítják a Pátyot és Telkit összekötő utat – mondta az MTI beszámolója szerint Menczer Tamás, a Fidesz helyi képviselőjelöltje.

Biatorbágyiak is használni fogják

Az autópálya lehajtóval nem csak a pátyiak, de a biatorbágyiak is jól járnak, hiszen jelenleg az M1-es biatorbágyi lehajtója jóval messzebb van a település nagy részétől, mint az új, pátyi lehajtó. Várhatóan a Biatorbágy-Páty közötti út a jelenleginél sokkal forgalmasabb lesz.

Telki és Budajenő autósai is sokat járnak majd erre

A pátyi lehajtót várhatóan a Telkiben és Budajenőn élők közül is sokan fogják használni, ezért amíg nem épül meg a Pátyot elkerülő út, a jelenleginél jóval nagyobb forgalom halad majd át Pátyon. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Itt épül meg a lehajtó

Forrás: NIF. Zrt.

Itt van a Sasfészek-tó pihenőhely

Kiemelt kép: Sasfészek fihenő az M1-esen

Exit mobile version