Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden kiszállt a reptéren a fekete Mercédesből és rendkívüli gazdasági bejelentéseket tett mielőtt elindult Lengyelországba. Több támogatott hitelt kapnak a vállalkozások, indul az M1-es pátyi lehajtójának építése, 4 milliárdot kap a gödi Samsung-gyár és felgyorsítják a Közlekedési Múzeum építését Kőbányán.

Sok pénz a vállalkozásoknak

A gazdaság újraindításáért felelős operatív törzs javaslata alapján négy gazdaságélénkítő döntést fogadott el a kormány. Az egyik bejelentés szerint az Eximbank kisvállalkozásoknak adható hiteltámogatott keretét 150 milliárdról 300 milliárdra emelték, ezzel tulajdonképpen rengeteg ingyenpénzt, vagy a piaci árnál sokkal előnyösebb forrásokat kaphatnak a vállalkozók.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

4 milliárdot kap a Samsung

A miniszter bejelentette azt is, hogy a gödi Samsung SDI 4 milliárd forint támogatást kap, mert a kormány szerint nagyon fontos az ország autóipari versenyképessége, Gödön pedig a modern elektromos autókhoz szükséges akkumlátorokat gyártják.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Közlekedési Múzeum építése felgyorsul

A Közlekedési Múzeum is kap pénz, felgyorsítják az új épületegyüttes felépítését. Így Kőbánya egyik tradicionális iparterülete barnamezős beruházásként most arra kap lehetőséget, hogy teljesen megújuljon.

M1-es pátyi lehajtó

Szijjártó Péter elmondta, döntés született egy fontos közlekedésfejlesztési kérdésben is. Az egész Zsámbéki-medence lakóinak az életét könnyítheti meg az M1-es autópálya új pátyi lehajtója, amit most elkezdenek építeni. A miniszter hozzátette, Páty elkerülőutat is kap, amit úgy alakítanak ki, hogy a helyi ipari park is könnyebben elérhető legyen.

Régi álom

Az M1-es pátyi lehajtója évtizedes álom a környéken. Elkészültével gyorsabban érhetnek majd haza a pátyiakon kívül a Telkiben, Budajenőn, Tökön és Biatorbágy nyugati részén élők is. Várhatóan Páty fejlődése jelentősen felgyorsulhat.

Egy éve készültek el a kiviteli tervek

Egy éve mondta a BudaPestkörnyéke.hu hírportálnak Székely László, Páty polgármestere, hogy heteken belül elkészül az M1-es autópálya pátyi lehajtójának a kiviteli terve. Úgy tűnik, most a gépek tényleg elkezdhetnek dolgozni és valóban megépül a sokszor beigért lehajtó.

Orbán Viktor személyesen ígérte meg

Néhány éve a Pátyi Ipari Park átadásakor Orbán Viktor személyesen ígérte meg Székely László fideszes polgármesternek, hogy lesz lehajtó. A korábbi 500 méteres útszakasz helyett, egy a település érdekeit jobban figyelembe vevő hosszabb útszakasz készül.

Kormányhatározat kellett

“A terveket követően egy kormányhatározatra van szükség, hogy megindulhasson a tenderkiírás és meglegyen a kivitelező” – mondta tavaly a pátyi polgármester. Hozzátette: “Ezt követik a kisajátítások, és ha minden jól megy 2022-ben már a gépek is felvonulhatnak a területre, indulhat a munka.” Úgy tűnik valóban 2022-ben már tényleg elkezdődik az út megépítése.

Felrobbanhatnak a pátyi ingatlanárak

A polgármester arra a kérdésünkre, hogy mennyire fogja felpörgetni Páty ingatlanpiacát az autópálya lehajtója, Székely László azt válaszolta: “Páty iránt már most is roppant nagy az érdeklődés, mert a CSOK-hiteltámogatással sokan építenek maguknak házat Pátyon.”

Gyors a fejlődés

A polgármester hozzátette: Olyan gyors Páty fejlődése, hogy a település alig tud lépést tartani a változásokkal. Székely László azt is elmondta, hogy egy 2006-os rendelet alapján nagy területeket alakítottak belterületté, ezért Páty most roppant népszerű az agglomerációban.

Páty az M1-es autópályáról is látható sziklafal tetejéről

Páty
Páty a Kőbánya tetejéről – Fotó: BPK

40 perc megtakarítás

A pátyi autópálya lehajtónak komoly ingatlanáremelkedés lehet a következménye, hiszen a fővárosba jutás idejét akár 20 perccel is csökkentheti, így oda-vissza útban gondolkodva akár 1 órát is megtakaríthat naponta majd egy Pátyról ingázó.

Csendes utca pátyon

Most éri meg Pátyon ingatlant venni?

Páty légvonalban nagyjából 14 km-re van a Lánchídtól, hasonlóan, mint a ferihegyi repülőtér, csak éppen a budai oldalon. A település egyre felkapottabb, hiszen a telekárak még megfizethetők. A szomszédos Biatorbágyról korábban írtuk meg, hogy az ingatlanárakat tekintve a legdrágább lett az agglomerációban és Páty másik szomszédja, Telki sem az olcsóságáról híres. Az autópálya lehajtóval a pátyi ingatlanárak vélhetően is óriási növekedés előtt állnak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter – Forrás: Facebook