Budapest felöl, az M1-esen az első Mol-kútnál találjuk a vadregényes tavacskát. Nemrég csodaszép tanösvényt építettek köré, így negyed óra alatt bejárható, gyors kikapcsolódás az egész családnak.

Amikor megérkezünk az ipari parkkal, benzinkúttal, autópályával körbevett tóhoz, nem is gondolnánk, milyen csoda bújik meg a nádasban. A helyi oltalom alatt álló terület számos védett madárfaj és vízi állat élőhelye. A 4 hektáros tavacska mentén a környezetbe illő nyomvonalon, néhol pallókon lehet sétát tenni. A csaknem 1 kilométeres táv egyes állomásain interaktív tájékoztatók mutatják be a hely élővilágát. A tavat egy természetes forrás és a csapadékvíz táplálja.

Már a 1-es út és a Budapest-Komárom-Győr vasútvonal új nyomvonalának megépítésével – mindkettő a tó közelében, annak déli oldalán – kezdődhettek el azok a folyamatok, amik aztán kedvezőtlenül hatottak a Sasfészek-tó élővilágára. Később a tó északi oldalán megépült az M1-es autópálya, ami elvágta a vízgyűjtő területének nagy részétől. Kelet felől benzinkút és ipari létesítmények épültek, ezzel a tó bezárt állapotba került.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

sasfeszek-to

Hajdanán a pátyiak kedvelt pihenőhelye volt a tó, gyakran kijártak ide horgászni, fürödni vagy csak gyönyörködni a tájban. A vadregényes környezet a filmrendezőket is megihlette: itt építették fel Émile Zola világhírű regényének díszleteit és itt forgatták pátyi statisztákkal 1962-ben a Germinál címû filmet. Az elmúlt fél évszázad során többször felmerült a tó kiszárításának az ötlete, több alkalommal is kiszakítottak belőle kisebb-nagyobb területeket. A Zsámbéki Medence Tájvédelmi Egyesület kezdeményezésére természetvédelmi kezelési terv készült a tó megmentésére.

Páty Község Önkormányzata a Sasfészek-tó és a hozzá tartozó vizes élőhely megmentése érdekében a területet rendeletileg helyi védettségűvé nyilvánította.

A Zsámbéki-medence területének hidrológiai értékei közt csupán két természetes tó van: az egyik az „Üvegtigris”-ből jól ismert Garancsi tó Tinnye és Piliscsaba közt, a másik pedig a Biatorbágytól északra, a Sasfészek-dűlő és a Malomi-dűlő között elterülő Sasfészek-tó. A tó azon kevés vizes élőhelyek egyike, ahol még viszonylag háborítatlanul élnek a kócsagok és szürkegémek, sőt, vidrák is látogatják.

A tó és környezetének revitalizálásáért az ipari ingatlanfejlesztő Inpark cégcsoport vállalt felelősséget, amikor 2016-ben megvásárolta az azóta több ütemben fejlesztett szomszédos ipari park területét. – írja a pestpilis.hu. A projektet az ipari park nyereségéből finanszírozta az Inpark.

Úgy tűnik, hogy jó kezekben az ipari parkok építése nem feltétlenül jelent környezetkárosítást. Egy biztos: a környéken dolgozók örülhetnek annak, hogy ilyen szép helyen van a munkahelyük.