Rendkívüli Kormányinfót tart Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Orbán Viktor szombat délelőtt Facebook oldalán írta, hogy rendkívüli kormányülésre tart. Cikkünk folyamatosan frissül…

Rendkívüli kormányülés

A kormány egész napos ülést tart szombaton, de a legfontosabb döntéseket már délelőtt meghozta – kezdte Gulyás Gergely a szombati, rendkívüli kormányinfót. A miniszter azt mondta, a háborús szankciók brutális áremelkedéshez vezettek, különösen az élelmiszerek ára nőtt, de a benzin és dízel ára is jelentősen emelkedett.

Meghosszabbítják az árstopot

A rendkívüli helyzetre tekintettel a benzin- és élelmiszerárstopot meghosszabítják, és a decemberben lejáró kamatstopot is legalább fél évvel meghosszabbítják.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Szankciók

„Az elhibázott brüsszeli szankciók fojtogatják Európa gazdaságát. Mindent megteszünk, hogy kezeljük az európai energiaválság következményeit” – írta szombaton közösségi oldalán a miniszerelnök. Gulyás Gergely most azt mondta, ha az energetikai szankciók kivezetéséről döntene az Európai Unió, már másnap felére csökkene a gáz és olaj ára.

Energiaintenzív program

Nagy Márton arról beszélt, hogy támogatási programot fogadott el a kormány, úgynevezett energiaintenzív programot, ami érvényes minden olyan vállalatra, aminek az energiaköltsége 2021-ben elérte a nettó 3 százalékot, mert Nagy szerint efölött tekinthető valaki energiaintenzívnek.

Kkv-k támogatása

Emellett a feldolgozóipari kkv-kat is is támogatják október 1-jétől, két módon: a működési költség és beruházási költségnél is, cserébe azt kérik tőlük, hogy őrizzék meg a munkahelyeket.

Gyár – és beruházástámogatás

Két másik programot is megtárgyalt a kormány, de ezekről még nincs döntés. Az egyik ezek közül egy gyárprogram, amely egy beruházástámogatás.

Munkavédelmi akcióterv

A gazdaságfejlesztési miniszter azt mondta, emellett egy munkavédelmi akcióterv is indul, mindezt azért, mert ahol magas az enegiaintenzivitás, ott sokan a munkahelyek megszűnése is előfordulhat. Döntés ebben a következő hetekben várható, amiről a sajtónak is beszámol majd a kormány. 

Árstop

A szeptember 8-án tartott Kormányinfón Gulyás Gergely arról beszélt, hogy a következő kormányülésen születhet döntés az egyelőre október 1-én lejáró  benzin- és élelmiszerárstopról. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció