Január 19-től számos BKK járat ritkábban indul csúcsidőben hétfői és pénteki napokon– írja közleményében a Közeledő Tömeg civil szervezet. A döntés nem tekinthető észszerűnek, javasolják az utasoknak, hogy tájékozódjanak a BudapestGo appban a járataik indulási idejéről.

Kevesebb az utas

A döntés állítólag nem személyzethiánnyal vagy a járművek állapotával indokolható, hanem a Covid óta gyérebb hétfői és pénteki utasforgalom ürügyén elrendelt megszorítás. A szervezet szerint ez az indoklás nem elégséges főleg, mivel jelenleg a főváros vezetése folyamatosan kritizálja az Építési és Közlekedési Minisztériumot, a MÁV–HÉV-vonalakon tapasztalható járatritkítás miatt. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem mindig gond a ritkítás

„A szolgáltatás minőségére nézve sem jár érzékelhető sérelemmel, ha egy járat egyik nap 4 helyett 5 percenként indul, amíg ez nem okoz az elfogadhatónál nagyobb zsúfoltságot. Azonban az elmúlt időszak ötletszerű, hozzá nem értő hálózati átalakításai okán ilyen járat alig maradt már Budapesten, a sűrű törzsszakaszok több önálló, elágazó járatból állnak össze. Ezek ritkítása pedig a járatok önálló szakaszának szükségszerűen követhetetlenné váló menetrendjével lehetséges csak – és jelen intézkedésben ilyen járatok is jelentős részben érintettek” – írja kközösségi oldalán a civil szervezet.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Megbízhatatlan lesz a szolgáltató?

Szerintük több olyan járat is áldozatul esett, ahol 12-15 percesek a követési idők, így alapfokon veszhet el a szolgáltatás megbízhatósága az utasok számára, akik ritka és megjegyezhetetlen menetrendekkel találkoznak.  A szervezet szerint a döntés illeszkedik a BKK részéről a megbízhatóságot csonkító intézkedések és mulasztások sorozatába.

Új rendszer a BKK-nál

A napokban írtunk arról, hogy január 19-től, péntektől fokozatosan új rendszert vezet be a BKK, ugyanis az esti órákban csak az első ajtónál lehet felszállni a jövőben a fővárosban közlekedő buszokra és trolikra.

Elsőajtós felszállás

20 óra után, a Rákóczi úton közlekedő járatok kivételével, a járművezetők a felszálláskor ellenőrzik az utazási jogosultságok meglétét. Az elmúlt időszak tapasztalatai azt mutatják, hogy az utasok kifejezetten pozitívan ítélik meg és gyorsan alkalmazkodtak a hétvégén már a legtöbb járaton bevezetett első ajtós felszállási rendhez, valamint a BKK-nak is kedvező tapasztalatai vannak a rendszerrel kapcsolatban – írja közleményében a BKK.  

 A buszokra és a trolikra terjesztik ki

A komfortosabb és biztonságosabb utazás érdekében hétköznap estékre is kiterjeszti az első ajtós felszállási rendet a BKK január 19-től. A tervek szerint március közepétől, a Rákóczi úton közlekedő járatok bizonyos szakaszainak kivételével, hétköznap 20 óra után, illetve hétvégén és ünnepnapokon a buszokra és a trolikra csak az első ajtónál lehet felszállni.

Szakaszos bevezetés

Az intézkedést szakaszosan, több héten át vezetik be a fővárosban közlekedő buszokon és trolikon, ami a már megszokott és bevált rendszer kiterjesztése a hétköznap esti időszakra. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a BKK ügyfelei gyorsan megszokták az első ajtós felszállást, és kifejezetten pozitívan ítélik meg annak hatását: növekedett az utasok biztonságérzete, illetve a becsületesen, jeggyel vagy bérlettel utazók érdekeit szem előtt tartva könnyebben kiszűrhetők a bliccelők. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A sofőrök kérik a jegyeket

A járművezetők már az utazás megkezdése előtt ellenőrizni tudják a jegyeket és a bérleteket, és megtagadják a felszállást azoktól, akik nem tartják be az utazási feltételeket. A kezdeti időszakban előforduló hosszabb felszállási idő is jelentősen lerövidült mára, az ügyfelek rövid idő alatt hozzászoktak, hogy időben előkészítsék utazási okmányaikat, és ne álljanak meg az első ajtó közelében, hanem a járművek belső részén foglaljanak helyet. Hogy pontosan melyik járatokon lép érvénybe első körben az új intézkedés, arról ebben a cikkünkben írtunk.

Kiemelt kép: illusztráció