Ebben a bejegyzésben a gumiabroncs jelöléseket vesszük végig, kiemelve természetesen azok fontosságát és jelentőségét is. Egyúttal azt is hangsúlyozni szeretnénk, hogy a jelölések figyelembevétele nélkül nem igazán ajánlott gumikat rendelni.

Segíteni fogunk továbbá a kulcsfontosságú jelölések értelmezésében is, továbbá az autógumi-vásárlás körültekintő és tudatos beszerzéséhez is adunk praktikus tippeket.

A gumiabroncs-jelölések célja és lényege

Gyakorlatilag standardizált jelölés rendszerről beszélünk, amely Magyarországon túl az Európai Unión túl is egységes keretrendszernek felel meg. Ezeknek a jelöléseknek a legfontosabb célja a fogyasztói réteget, vagyis az autótulajdonosokat és felhasználókat támogatni, illetve segíteni.

A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a gumiabroncs-választás előtt álló vásárlónak legyenek kézzel fogható támpontjai a választást illetően. Magyarul tudja azt pontosan, hogy mit kell figyelnie a szóban forgó autógumik kapcsán, és a kiszemelt változat a legfontosabb kritériumok szerint miként teljesít.

A legfontosabb gumiabroncs-jelölések, illetve az értelmezésük

Az egyik lényeges aspektus a nedves tapadás értéke. Ez a jelölés mutatja meg, hogy az adott gumiabroncs esős, csapadékos időjárásban, vagyis nedves útviszonyok között mekkora stabilitást és biztonságot jelent.

A következő meghatározó érték az üzemanyag-hatékonyság. Értelemszerűen olyan gumiabroncsok választása a célunk, amelyek menet közben nem növelik meg indokolatlanul a jármű fogyasztását. Úgyhogy ennek megfelelően erőteljesen javasolt figyelmet fordítani az üzemanyag-hatékonyság mellett szereplő értékre.

A harmadik aspektus pedig a külső zajszint. Ez az érték mutatja azt meg, hogy a szóban forgó gumiabroncs menet közben mennyire működik majd zajosan. Ennek a tényezőnek egyébként különösen akkor növekszik meg a fontossága, hogyha a gumiabroncsot várhatóan nagyobb sebesség mellett, autópályán is használni szeretnénk.

Miként célszerű viszonyulni a gumiabroncs-jelölésekhez?

A legfontosabb azt leszögezni, hogy a felsorolt gumiabroncs-jelölések figyelmen kívül hagyása egyáltalán nem tanácsos olyankor, amikor minőségi gumiabroncs beszerzése és vásárlása a célunk. Nyilván nem szeretnénk azt ugyanis, hogy egy kifejezetten hangos, sok fogyasztással járó, esőben pedig nem jól tapadó gumiszett kerüljön az autónkra.

Sok múlik természetesen a felhasználás várható jellegén is, amit kivétel nélkül mindig ajánlott szem előtt tartani. Nem mindegy ugyanis, hogy naponta használjuk a beszerzett gumikat intenzíven, vagy pedig csak heti egy alkalommal vesszük elő az autót, akkor is csak a városban.

A tuti recept tehát az, hogyha a várható felhasználással kalkulálva egyúttal a gumiabroncs-jelölések figyelembevétele mellett döntünk magáról a megrendelésről.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Ha Ön is szeretne ilyent Budapest környékének egyik legismertebb hírportálján, amely a forgalmas napokon már Magyarország legolvasottabb hírportáljai között van, akkor kattintson ide!