A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint a jövő hétvégére valószínűleg már mindenhol újranyitják a teraszokat, és ha jó idő lesz, nagy forgalomra lehet számítani. Kovács László mindazonáltal úgy véli, nagy felelőtlenség lenne, ha a vendéglátó helyek úgy nyitnának ki, hogy a dolgozóik nincsenek beoltva.

3,5 millió beoltottnál jöhet a nyitás

A kormány már korábban bejelentette, hogy ha Magyarországon elérjük a 3,5 millió beoltottat, akkor újra kinyithatnak majd a vendéglátó egységek teraszai. Ez a szám hamarosan meglesz, sőt Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke már most azt jósolta az M1 aktuális csatorna vasárnapi műsorában, hogy a jövő hét végére, ha jó lesz az idő, nagy forgalomra lehet számítani a nyíló teraszokon. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Fél éve zárva vannak

Kovács László elmondta, hogy a vendéglátósok már nagyon várják a nyitást, hiszen már több mint fél éve zárva kell lenniük. Szerinte most az árukészlet leltárazása, selejtezése, újratöltése, a személyzeti létszám feltöltése és egy alapos takarítás, fertőtlenítés a vendéglátósok feladata. EZ IS FONTOS: Fontos változás jön – Ez most minden SZÉP-kártya tulajdonost érint

Tudtad? Magyarország legnépszerűbb TOP 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu, napi 240 ezernél is több olvasóval! Közben új szolgáltatást indítottunk nektek, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ne maradj le te sem a jó kis eseményekről. Ide kattintva éred el a naponta frissülő programajánlatunkat. Köszönjük, hogy te is minket olvasol!

Nagyon alacsony volt a forgalom

Az elnök szerint a zárás ideje alatt a magyar vendéglátósok még a 15-20 százalékos forgalmat is alig érték el. És mivel csak elvitelre lehetett kiszolgálni a vevőket, sokan – főleg vidéken – csődbe mentek, mert egyszerűen nem tudták megoldani az ételszállítást, nyitni pedig ugyebár nem nyithattak ki a korlátozások miatt. EZ IS ÉRDEKELHET: „A feltámadás, az a győzelem, és most egy győzelem kapujában állunk” – ezt mondta Orbán Viktor a járványhelyzetről

Előnybe kerülhetnek a túlélők

Kovács László úgy véli, sokaknak nem volt értelme kinyitniuk csak az ételkiszállítás miatt. Ugyanakkor megjegyezte, hogy azok, akik ebben a rendkívüli helyzetben is állták a sarat, és sikerült megtartaniuk a dolgozóik nagy részét, most előnybe kerülhetnek más vállalkozásokkal szemben. EZT IS OLVASD EL: Ez lesz az újranyitás menetrendje

Be kell oltani a vendéglátósokat

Kiemelte, hogy nagyon fontos, hogy a vendéglátósok rábeszéljék a dolgozóikat a koronavírus elleni oltásra. Szerinte ugyanis több szempontból is felelőtlenség lenne, ha úgy nyitnának ki, hogy a dolgozóik nincsenek beoltva. Azzal érvelt, hogy ha valaki beviszi a fertőzést egy helyre, akkor azt a munkatársaik és az egész hely elkaphatja – a kialakult fertőzésveszély miatt pedig újra be kellene zárnia a helynek.

Nem akarják kötelezővé tenni az oltásukat

Gulyás Gergely miniszter a csütörtöki kormányinfón azt nyilatkozta, hogy a vendéglátóhelyeken dolgozók számára nem lesz kötelező az oltás és nem is tervezik, hogy kötelezővé teszik. Tehát se a szakácsoknak, se a pincéreknek nem kell beoltatniuk magukat ahhoz, hogy az újranyitáskor dolgozhassanak. NE HAGYD KI EZT SEM: A Városháza turisztikai újranyitási csomaggal segíti a válságban levő vendéglátóipart

Egyelőre nincs szerepe az igazolványnak

A miniszter azt is elmondta, hogy a védettségi igazolványnak mindaddig nincs jelentősége, amíg nem társítanak mellé szabályokat. Ezekről a szabályokról azt ígérte, 3,5 millió beoltottnál lehet, hogy dönteni fognak, de szerinte 4 millió beoltott esetén lesznek majd olyan enyhítések, amik csak az igazolvánnyal rendelkezőkre vonatkoznak.

Több mint 3,25 millió beoltott

A mai koronavírusszámok szerint eddig már 3 252 579 fő megkapta legalább az első oltását, ami azt jelenti, hogy kevesebb, mint 250 ezer beoltott ember választja el a vendéglátó helyeket a nyitástól. Ennyi embert valószínűleg a jövő hét közepéig beolthatnak.

Szlávik szerint védekezni kell

Mindeközben Szlávik János arra hívta fel mindenki figyelmét, hogy most nem azzal kell foglalkozni, milyen lesz a negyedik hullám, hanem azzal, hogy miként lehet azt megelőzni. Az infektológus szerint kedvezőbbek a számok, főleg az oltás terén, de ez nem azt jelenti, hogy a védekezést “el kell engednünk”. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Belvárosi étterem – Forrás: BudaPestkörnyéke