A koronavírus járvány ideje alatt már több ízben előkerült a SZÉP-kártyák kérdése, legutóbb például annak kapcsán merültek fel aggályok, hogy mi is a helyzet a fel nem használt összegek után fizetendő 3 százalékos díjjal. Most pedig az alszámlák közti átjárhatóság kérdése került napirendre.

Tegnap este jelent meg a rendelet

A tegnap este megjelent Magyar Közlönyből ugyanis kiderült, hogy az Idén év végéig a Széchenyi Pihenő Kártyával bármelyik alszámláról lehet költeni a Szép-kártya által engedélyezett célokra. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Orbán Viktor írta alá

A rendeletet Orbán Viktor írta alá, a rendelet lehetővé teszi az alszámlák közti átjárhatóságot.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Ezért hasznos

Ez már csak azért is hasznos, mert a járvány ideje alatt sok embernek halmozódott fel jelentős összeg, béren kívüli juttatásként a SZÉP-kártyáin.

Így szól a rendelet

„A Széchenyi Pihenő Kártya kibocsátásának és felhasználásának szabályairól szóló 76/2018. (IV. 20.) Korm. rendelet a következő 22. §-sal egészül ki: „22. § 2021. december 31-ig az Szja tv. 71. § (1) bekezdése alapján béren kívüli juttatásként az egyes alszámlákra utalt Széchenyi Pihenő Kártya juttatást a szolgáltató a Széchenyi Pihenő Kártya elfogadói szerződésétől eltérően az 5. § (1) bekezdése szerinti eredeti alszámlánál meghatározott tevékenységi körébe tartozó szolgáltatás ellenértékének megfizetésére egy másik alszámlán lévő egyenleget is elfogadhatja, valamint a kártyabirtokos az egyes alszámlákon lévő pénzeszközt a 3. § (2) bekezdésétől eltérően az 5. § (1) bekezdése szerinti másik alszámlánál meghatározott szolgáltatás ellenértékének megfizetésére is – ide nem értve a szolgáltatás közvetítését – felhasználhatja” – olvasható a Magyar Közlönyben.

Ekkor lép hatályba

A Közlönyből pedig az is kiderül, hogy a rendelet a kihirdetést követő 10. napon lét hatályba. A SZÉP-kártya alszámlák felszabadítása kapcsán egyébként január elején még az MSZP nyújtott be egy törvényjavaslatot, úgy tűnik a javaslat most ért célba.

Ezt jelenti

Mindez lényegében annyit jelent, hogy a vendéglátási zsebből is lehet költeni szállás vagy szabadidő célokra és ez fordítva is működik. A könnyítés 2021. december 31-ig lesz érvényben.

Ezért nem érdemes halmozni a pénzeket

A SZÉP-kártyákon egyébként sem célszerű sokáig tartogatni az összegeket, ugyanis egy idő után a pénzintézet 3 százalékos kamatot számol fel rájuk.

Nem lehet most díjat felszámítani

Bár ennek kapcsán március 27-én megjelent egy rendelet, ami megtiltja a SZÉP-kártyás egyenlegekre a díjfelszámítást, március 28-tól, egészen a veszélyhelyzet végét követő 60. napig. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: SZÉP-kártya – Forrás: BudapestKörnyéke.hu