Mint ahogyan arról a BuapestKörnyéke is beszámolt a járványhelyzet jelenlegi legnagyobb vesztesei azok a vendéglátósok, akik bezárulni kényszerültek.

Szenvednek a vendéglátósok

Bár az utóbbi időben volt több megmozdulás is, több étterem tulajdonos készült február 1-jén önkényes nyitásra, ám ez kudarcba fulladt, ugyanis nem sokkal előtte a Magyar Közlönyben megjelent egy rendelet azzal kapcsolatosan, hogy aki mégis, a korlátozások ellenére is kinyit, az csúnya büntetésre számíthat.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elolvasni.

Büntetés jár, ha kinyitnak

Mindezek értelmében, ha a vendéglátóipari egységet nyitva találják és ott fogyasztó vendég is tartózkodik, tehát nem elvitelre vásárol, első körben hat hónapra, másodjára egy évre bezáratják.

Megszólalt Bíró Lajos, séf

Most Bíró Lajos, séf szólalt meg az Indexnek a vendéglátó egységek helyzetéről. „Biztosan lesznek majd, akik lefelé viszik az árakat, de ez a világ legbutább dolga. Meg már nem is nagyon lehet olcsósítani” – mondta. A Bock Bisztró, a Buja disznók és a Vendéglő a Kisbíróhoz alapító szakácsa szerint a következő egy-két évben nem fognak visszatérni a turisták Budapestre, emiatt különösen a fővárosi éttermek lesznek nehéz helyzetben azután is, hogy levonul a koronavírus-járvány.

Nem túl derűlátó a séf

Bíró Lajos, séf – Forrás: Youtube/Szféra

Csak az éttermek felét tudja majd eltartani a főváros

“Most úgy gondolom, hogy Budapest csak az éttermek felét tudja majd eltartani. Egyszerűen nem bízom abban, hogy egy-két évig visszajönnek a turisták, pedig belőlük sokan éltek” – mondta Bíró, aki úgy véli, hogy több fine dining étterem tulaja gondolkodik most azon, hogy inkább bisztrót nyit.

A balatoni vendéglátósokról ezt gondolja

A balatoni vendéglátósoknak kapcsán viszont úgy véli a korábbiaknál is jobb nyaruk lehet az idei, mert a járványhelyzetből kiszabaduló, külföldi utazást viszont nem tervező vendégtömeg minden bizonnyal a part menti éttermeket keresi majd.

Éttermek Balatonlellén

Balatonlelle 2020 nyara – Fotó: BalatonKörnyéke.hu

Véget ér a nagy éttermek kora?

Bíró mindezek ellenére úgy gondolja, középtávon véget érhet a nagy éttermek kora. „Az emberek átgondolják, költsenek-e nagyobb összeget az éttermekben. Beköszönt majd a spórolás korszaka, hiszen sokan fognak félni attól, hogy újabb és újabb járvány jön, és akkor tartalékot kell képezniük az anyagi biztonságuk érdekében. Ahogy nagyanyáink és anyáink is bespájzoltak lisztből és zsírból a világháborúk nyomora után, hiába jöttek a békeévek.”

Az operatív törzs türelmet kér

Mint azt a BudapestKörnyéke is megírta a vendéglátóhelyek üzemeltetőinek és tulajdonosainak türelmét és együttműködését kérte az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese.

Az oltóanyag mennyiségétől függ a nyitás

„Csak akkor lehet fokozatosan enyhíteni a vendéglátóhelyekre vonatkozó jelenlegi korlátozásokat, ha megfelelő mennyiségű oltóanyag érkezik Magyarországra és a magyar emberek széleskörű oltását végre lehet hajtani”– monda Kiss Róbert alezredes az operatív törzs egy korábbi sajtótájékoztatóján. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elolvasni.

Kiemelt kép: Illusztráció