Jövő hét közepén nyithatnak a teraszok, akkora oltanak be 3,5 millió embert – többek közt erről is beszélt Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón. A  miniszter szerint azért nem nyitják meg az iskolákat a felsőbb tagozatosok részére, mert így kevesebb a tanár és kevesebb a kontakt.

Májusban bárki kaphat oltást

„A kormány célja, hogy a lehető legtöbben oltassuk be magunkat, a társadalmi immunitást 6 millió embernél érhetjük el. Ha sikerül a kieső Janssen-vakcinákat pótolni, akkor mindenkit be tudunk oltani májusban”- mondta Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Terasznyitás

A miniszter elmondta, hogy ma megjelenik az a szabályozás, ami eltörli a teraszok használati díját, a 3,5 millió beoltott elérése után nyithatnak a teraszok várhatóan a jövő hét közepén. A vendéglátóhelyek májusra is igényelhetik a bértámogatást.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Iskolanyitás

A bölcsődék eddig is nyitva voltak, ez egy fontos tapasztalat, a fokozatosság elvét követve most a kormány arról döntött, hogy az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatai nyithatnak ki hétfőtől – mondja Gulyás Gergely. Szerinte csökkenti a kockázatokat, hogy az alsó tagozaton kevesebb a tanár, így kevesebb a kontaktus.

Pedagógusok védettsége

A múlt héten Gulyás Gergely még azt mondta, hogy nem jelent kockázatot az iskolakezdés a pedagógusok számára, mert már az első oltás után kialakul a védettség. Ezzel szemben Szlávik János azt mondta, hogy csak a 2. oltás után 2 hétben alakul ki a beoltottak megfelelő védettsége.

A jövő héten újabb döntések

Gulyás Gergely szerint „ha a jövő hét közepén elérjük a 3,5 millió beoltottat, akkor fog dönteni arról a kormány, hogy később 4-4,5-5 millió beoltott esetében milyen enyhítéseket hozzunk”.

Vendéglátás

A miniszter azt mondta, hogy a vendéglátóhelyeken dolgozók számára nem lesz kötelező az oltás és nem is tervezik, hogy kötelezővé teszik. Vagyis sem a pincérnek, sem a szakácsnak nem lesz kell beoltatnia magát ahhoz, hogy dolgozzon.

Védettségi igazolvány

„A védettségi igazolvány most is érvényes, de addig nincs jelentősége, amíg ehhez nem társulnak szabályok. A 3,5 millió beoltott elérése esetén fogunk dönteni ezekről a szabályokról, szerintem 4 millió beoltott esetén lesznek olyan lazítások, amik csak az igazolvánnyal rendelkezőkre vonatkoznak majd”- mondja a miniszter.

Nem kell harmadik oltás

Gulyás Gergely azt mondta, hogy a kínai vakcina a második oltást követően is védettséget nyújt. „Nem kell harmadik oltás. Azok akik Sinopharm oltást kaptak sok esetben védettebbek, mint a Pfizert kapók”. 

Szakemberek javaslata

Szerdán írtunk arról, hogy egyre több magyar szakember javasolja, hogy vizsgálják meg a kínai vakcinával beoltottakat, és akinél nem alakult ki a kellő védettség, az kapjon 3. oltást.

Ingyenes parkolás

„Addig lesz ingyenes a parkolás, ameddig a veszélyhelyzet életben van” – mondta a miniszter. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció