Egyre több magyar szakember is azt javasolja, hogy a kínai vakcinával beoltottakon végezzenek antitest vizsgálatot, és akinél nem alakult ki a megfelelő védettség, kapja meg a 3. vakcinát. Az Egyesült Arab Emírségekben egyébként egy ideje már 3 oltást adnak azoknak, akik a kínai vakcinával lettek korábban beoltva.

Vizsgálni kellene a beoltottakat

„Magyarországon sürgősen kutatást kellene indítani annak kiderítésére, hogy a kínai Sinopharm vakcinával oltott emberek közül hányan és milyen mértékben szereznek immunitást a koronavírus-fertőzés ellen” – ezt javasolja Sarkadi Balázs akadémikus, orvos-biológus. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

El kell oszlatni a kételyeket

A kutató professzor azt tartaná a legjobb esetnek, ha az aggodalom felesleges, és a Sinopharm vakcina igen magas százalékban pozitív antitest-teszteredményt és megfelelő védettséget ad a betegség ellen. Ez egyben sokat segítene a kételyek eloszlatásában – írja a hvg.hu.

Tudtad? Magyarország legnépszerűbb TOP 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu, napi 240 ezernél is több olvasóval! Közben új szolgáltatást indítottunk nektek, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ne maradj le te sem a jó kis eseményekről. Ide kattintva éred el a naponta frissülő programajánlatunkat. Köszönjük, hogy te is minket olvasol!

Nem túl hatékony a kínai vakcina

Ahogyan arról a BudapestKörnyéke.hu is beszámolt a kínai járványügyi központ szombaton közölte, hogy a jelenleg alkalmazott vakcináik hatékonysága nem túl magas. A szakember 50 százalék körüli védettségről beszélt. A szakember később azt mondta, szavait félreértették.

Nem nyilvánosak a vizsgálati eredmények

A Sinopharm vakcina körüli kérdések háttere, hogy a hatékonyságát sem a magyar, sem az európai hatóságok nem vizsgálták, hazai engedélyezése egy rendelet alapján történt meg. A WHO jelenleg is csak vizsgálja a hatékonyságot, egyelőre nem adott ki vészhelyzeti engedélyt sem. Az Emirátusokból érkező hírekből nem derül ki, hogy a beoltottak mekkora hányadánál lehet szükség további oltásra. Szerbiában néhány tucatnyi esetről beszélnek.

Van, ahol három oltást adnak

A kínai oltást nagy számban alkalmazzák az Egyesült Arab Emírségekben. Ők már márciusban elkezdték beadni a kínai Sinopharm-vakcina harmadik adagját. A nyilatkozatokból az nem derült ki, hogy ez egy tervezett lépés volt, vagy annak következménye, hogy egyes beoltottak szervezete nem termelt elegendő antitestet, és emiatt kellett beadni a harmadik dózist. A Sinopharm nem szólalt meg az ügyben.

Nem alakult ki a kívánt immunitás

Az emírségekben, a kínai oltóanyag nagymintás klinikai vizsgálatai itt is zajlottak, a G42 Healthcare cég végzi a Sinopharm-vakcina elosztását. A vállalat egyik kutatója, Walid Zaher március végén megerősítette, hogy néhány beoltottnak a második dózis után nem alakult ki a kívánt méretű immunitása, ezért kellett a harmadik adag – írja az Index.

Eredményes volt a harmadik oltás

A kutató szerint mielőtt bárki beadatná a harmadik adagot, le kell ellenőriznie az antitest-szintjét, és csak az orvosa javaslatára kérhet újabb dózist. Elmondása szerint egy vizsgálatban letesztelték, hogy megfelelően hatásos és biztonságos-e a harmadik dózis beadása, s pozitív eredményt kaptak. Kiemelte, hogy a harmadik oltás egyelőre néhány száz embert érint a több millió beoltottból.

Bizonyítékok kellenek

Müller Cecília a napokban a Sinopharm oltási protokolljának változtatására csak a gyártó vagy valamely hatóságtól jövő hivatalos dokumentum alapján lenne mód, ilyen azonban nem érkezett. Hozzátette: ha tudományos bizonyítékok lesznek arra, hogy változtatni kell a kínai vakcina protokollján, akkor azoknak megfelelően döntenek erről. 

Kétségek

Eddig a kínai Sinopharm vakcinával körülbelül 500-600 ezer magyar ember olthattak be. Többekben kétségeket ébresztettek a vakcina hatásosságáról szóló hírek, aggódnak, van-e és ha igen, milyen mértékű védettségük a koronavírus ellen – írja a Népszava.hu.

Könnyen tisztázható lenne

Sarkadi Balázshoz hasonlóan Rusvai Miklós is azt mondja, „jó lenne, ha látnánk a tényeket!”. Szerinte egy önkénteseken végzett reprezentatív vizsgálattal gyorsan tisztázható lenne, hogy a kínai vakcinával beoltott honfitársainknak megnyugtató-e az ellenanyagszintjük. S ha nem, akkor arra reagálni kell.

Biztonságos a vakcina

A szakember hangsúlyozta: az olyan elölt vírust tartalmazó vakcinák, mint amilyen a Sinopharm is, biztonságos, ártalmatlan készítmények. Az oltóanyag klinikai próbái alatt is több alkalommal három adagot adtak a vakcina-tesztelésén és így értek el vele nagy arányú védettséget. 

28 napos eltérés

A koronavírushírekkel foglalkozó magyar kormányzati oldalon a Sinopharm-vakcina lakossági tájékoztatójában most is az szerepel, hogy a „védettség kialakulásához 2 adag, 21-28 nap időközzel történő beadása szükséges.” Ugyanez áll az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet oldalán található alkalmazási előiratban is. Magyarországon 28 napos időközzel oltanak.

56. nap múlva a 3. oltás

Rusvai Miklós  professzora már januárban említette egy ATV-nek adott interjúban, hogy a kínai vakcinának hátránya, hogy három adagban kell beadni azokat. Kétszer kell oltani 28 napos időközzel, és szükséges egy harmadik oltás is az elsőt követő 56. napon. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Kovács Attila