Ahogyan arról a BudapestKörnyéke.hu is beszámolt a kínai járványügyi központ szombaton közölte, hogy a jelenleg alkalmazott vakcináik hatékonysága nem túl magas. Most Dr. Kunetz Zsombor, egészségügyi szakértő is megszólalt ezzel kapcsolatban.

Más lehetőségeket vizsgálnak a kínaik

Mint megírtuk az AP hírügynökség tájékoztatása szerint Gao Fu kijelentette, hogy már hivatalosan is vizsgálják annak a lehetőségét, hogy más technológiával működőző oltóanyagokat is alkalmazzanak az immunizáció során. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kétségek

A hírügynökség tudósítását a 24.hu szemlézte, mint írják a kínai Sinopharm és a Sinovac vakcina elölt vírust tartalmaz, és egészen eddig a kínai állami propaganda igyekezett kétséget ébreszteni az olyan mRNS-alapú védőoltások ellen, mint a Pfizer-Biontech, vagy a Moderna.

Tudtad? Magyarország legnépszerűbb TOP 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu, napi 240 ezernél is több olvasóval! Közben új szolgáltatást indítottunk nektek, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ne maradj le te sem a jó kis eseményekről. Ide kattintva éred el a naponta frissülő programajánlatunkat. Köszönjük, hogy te is minket olvasol!

Tesztelik az mRNS alapú vakcinákat

Az említett szombati konferencián az is kiderült, hogy a Kínában kifejlesztett mRNS-sel dolgozó vakcinák is már a klinikai tesztelés szakaszába léptek. NE HAGYD KI! “Nyárra talán elérhető lesz a tömeges nyájimmunitás” – Szlávik szerint már csak pár hónapot kell kibírni

50 százalékos hatékonyság

A Sinovac vakcinája egyébként csupán 50 százalékos hatékonyságú, szemben a Pfizer 97 százalékos oltóanyagával.

Megszólalt Dr. Kunetz Zsombor

A téma kapcsán most Dr. Kunetz Zsombor, egészségügyi szakértő fejtette ki a véleményét, aki elmondta, bejegyzését így kezdi: “Elég érdekes cikk jelent meg a The Guardian, a Washington Post, és néhány nagyobb hírügynökség oldalán. A cikkek szerint a kínai Népegészségügyi Központ vezetője, Gao Fu azt nyilatkozta, hogy a kínai vakcinák tekintetében “nincs túl magas védettségi arány”- ami azt jelenti, hogy a beoltottak között nem lesz nagyon magas arányú azon személyek száma, akik védettek lesznek a fertőzéssel szemben, azaz nem kapják el vírust. (Hogy ez pontosan mit jelent a megbetegedések súlyosságát tekintve, arra sajnos nincs adat. Éppen ez a probléma ezzel az oltóanyaggal kapcsolatban, hogy ezeket a információkat a fázis III-as vizsgálatuk hiányában nem ismerhetjük.)” – majd így folytatja:

Mégis hasznos lehet

“Nagyon fontos azt megérteni, hogy annak ellenére, hogy a kínai vakcina hatékonysága a bejelentés szerint nem olyan erős, mint az egyéb nyugati vakcinák hatékonysága, mégis hasznos lehet” – írta Facebook-oldalán.

Szerinte később rá lehet oltani

A szakértő már csak azért is ösztönöz a kínai vakcina elfogadására, mert úgy véli, később majd más vakcinákkal “rá lehet oltani” vagy fokozni annak hatékonyságát egy harmadik oltással.

Mindenki bátran vegye fel

“Mindenki vegye fel bátran ezt az oltóanyagot is, de amíg nem tisztázódik a helyzet, addig még a második oltóanyag utáni két hét múlva se tekintse magát beoltottnak, továbbra is úgy védekezzen, mintha nem kapott volna oltást. Ezzel szinte biztosan megfelelő védelmet tud biztosítani a saját maga számára”- írta a posztban szakértő.

Fontos tanulság

“Másik nagyon fontos tanulság az esetből, hogy az mindig rossz választás, amikor a politika próbál meg tudományosat játszani úgy, hogy átlép a szakértőkön, ennek sem most, sem máskor nem szabadna előfordulnia, hiszen a végén így járunk, ha a külügyminiszter kezében van a szakmai döntés.” – áll a bejegyzésben.

Kevesebb a beoltott, mint mondják

“Harmadik fontos tanulság, hogy közel sincsen annyi beoltott ember itthon, amiről az állami média tudósít, hiszen a legjobb esetben is a kínai vakcinával oltottakat -amíg a helyzet nem tisztázódik -nem lehet ideszámítani. Tehát, tessék továbbra is bátran felvenni a felajánlott oltást, akkor is, ha az a kínai!” – zárja sorait Dr. Kunetz Zsombor. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: MTI/Komka Péter