Nem túl magas a hatékonysága a jelenleg alkalmazott kínai koronavírus elleni vakcináknak – erről egy szombati konferencián beszélt a kínai járványügyi központ vezetője. Úgy tudni már ők is tesztelik az mRNS-alapú vakcinákat.

Más technológia

Az AP hírügynökség tájékoztatása szerint Gao Fu kijelentette, hogy már hivatalosan is vizsgálják annak a lehetőségét, hogy más technológiával működőző oltóanyagokat is alkalmazzanak az immunizáció során. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kétségek

A hírügynökség tudósítását a 24.hu szemlézte, mint írják a kínai Sinopharm és a Sinovac vakcina elölt vírust tartalmaz, és egészen eddig a kínai állami propaganda igyekezett kétséget ébreszteni az olyan mRNS-alapú védőoltások ellen, mint a Pfizer-Biontech, vagy a Moderna.

Tudtad? Magyarország legnépszerűbb TOP 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu, napi 240 ezernél is több olvasóval! Közben új szolgáltatást indítottunk nektek, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ne maradj le te sem a jó kis eseményekről. Ide kattintva éred el a naponta frissülő programajánlatunkat. Köszönjük, hogy te is minket olvasol!

Tesztelik az mRNS alapú vakcinákat

Az említett szombati konferencián az is kiderült, hogy a Kínában kifejlesztett mRNS-sel dolgozó vakcinák is már a klinikai tesztelés szakaszába léptek. NE HAGYD KI! “Nyárra talán elérhető lesz a tömeges nyájimmunitás” – Szlávik szerint már csak pár hónapot kell kibírni

50 százalékos hatékonyság

A Sinovac vakcinája egyébként csupán 50 százalékos hatékonyságú, szemben a Pfizer 97 százalékos oltóanyagával.

Ennyien kaptak eddig Kínában vakcinát

A hivatalos tájékoztatás szerint április másodikáig Kínában 65 millióan kapták meg legalább az első vakcinát, ebből 34 millióan pedig már a másodikat is.

A vakcinák kombinálása

Az AP híradásában továbbá azt is megjegyzi, hogy a szakértők úgy vélik a különféle technológiájú oltások kombinálása növelheti a hatékonyságot. Nagy-Britanniában például a hagyományos módszerrel készült AstraZeneca, illetve a Pfizer lehetséges kombinációját tanulmányozzák kutatók, írják.

Az első védőoltás még nem elég

A BudapestKörnyéke.hu ma számolt be róla, hogy  az első oltás után gyakorlatilag még semmiféle védettségünk sincs, ugyanis minimum két hétnek kell eltelnie ahhoz, hogy az immunrendszerünk elkezdjen ellenanyagot termelni. Ez az oka annak is, hogy az első oltást követően még simán megfertőződhetünk a vírussal.

A második oltás után

“Csak az védett, aki megkapta mindkét oltását, és utána eltelt egy-két hét attól függően, hogy melyiket kapta. Aki a Pfizerből megkapta a második oltást már másnap védett lehet. A vektor vakcináknál (Szputnyik V, AstraZeneca) a második oltást követő egy hét múlva lehet védettnek tekinteni az oltottakat” – mondta Duda Ernő virológus a nepszava.hu-nak nyilatkozva.

Az első oltás után sokan elkapják

Dr. Botz Lajos, a PTE Klinikai Központi Gyógyszertárának és Gyógyszerészeti Intézetének vezetője pedig az egyetem közölte, hogy az első oltás követően még nincs semmiféle védettség, illetve hozzátette, hogy csak az első oltás napjától számított 14. napon válik védettebbé valaki. “Azt már megfigyelték, hogy azok közül, akik szabadosabban mozogtak, vagy nem tartották meg a járványügyi korlátozásokat közvetlenül azután, hogy megkapták az első oltást, sokan megfertőződtek. Az oltás nem hat az első 14 nap lejárta előtt…Ne gondoljuk, hogy közvetlenül az oltás után vagy mindössze pár nap elteltével védettebbek vagyunk.” EZ IS ÉRDEKELHET: “Van, akinek ez tényleg az utolsó mondata” – Zacher Gábor elárulta, mit mondanak utoljára a lélegeztetőgépre helyezett betegek

A második oltás után sincs garancia

A professzor továbbá arról is beszélt, hogy még a második oltás után sincs arra garancia, hogy nem kapjuk el a betegséget, ám a lefolyása jóval enyhébb lehet. EZT IS OLVASD EL! „Járványügyi adatok nem szólnak semmilyen nyitás mellett” – Hétmillió védtelen emberről beszélt a virológusprofesszor

Tökéletes védelem nincs

A professzor azt is elmondta, hogy tökéletes védelem jelenleg nincs, ám az eddig tapasztalatok azt mutatják, hogy azoknál, akik azt követően fertőződtek meg, miután kialakult a védőoltás hatása, sokkal enyhébb lefolyású a kór. Garancia azonban nincs arra, hogy egy oltott személy nem fertőződik meg. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép. Illusztráció – Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd