A koronavírus járvány már több mint egy éve az életünk része, ám a különböző vakcináknak hála úgy tűnik, hogy van fény annak a bizonyos alagútnak a végén, ám kérdés, hogy az oltás után mennyi időnek kell eltelnie ahhoz, hogy védettnek számítsunk a súlyos covid ellen, sőt a legnagyobb kérdés, mikor leszünk teljesen védettek?

Az első oltás után még nincs védettség

Nos, a helyzet az, hogy az első oltás után gyakorlatilag még semmiféle védettségünk sincs, ugyanis minimum két hétnek kell eltelnie ahhoz, hogy az immunrendszerünk elkezdjen ellenanyagot termelni. Ez az oka annak is, hogy az első oltást követően még simán megfertőződhetünk a vírussal. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A második oltás után

“Csak az védett, aki megkapta mindkét oltását, és utána eltelt egy-két hét attól függően, hogy melyiket kapta. Aki a Pfizerből megkapta a második oltást már másnap védett lehet. A vektor vakcináknál (Szputnyik V, AstraZeneca) a második oltást követő egy hét múlva lehet védettnek tekinteni az oltottakat” – mondta Duda Ernő virológus a nepszava.hu-nak nyilatkozva.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

Az első oltás után sokan elkapják

Dr. Botz Lajos, a PTE Klinikai Központi Gyógyszertárának és Gyógyszerészeti Intézetének vezetője pedig az egyetem közölte, hogy az első oltás követően még nincs semmiféle védettség, illetve hozzátette, hogy csak az első oltás napjától számított 14. napon válik védettebbé valaki. “Azt már megfigyelték, hogy azok közül, akik szabadosabban mozogtak, vagy nem tartották meg a járványügyi korlátozásokat közvetlenül azután, hogy megkapták az első oltást, sokan megfertőződtek. Az oltás nem hat az első 14 nap lejárta előtt…Ne gondoljuk, hogy közvetlenül az oltás után vagy mindössze pár nap elteltével védettebbek vagyunk.” EZ IS ÉRDEKELHET: “Van, akinek ez tényleg az utolsó mondata” – Zacher Gábor elárulta, mit mondanak utoljára a lélegeztetőgépre helyezett betegek

A szabályok betartása

Vagyis ezt azt jelenti, hogy az első oltás után ugyanúgy be kell tartani minden szabályt és védekezni kell. Az egyes vakcina típusoknál közölt százalékos védelmi szinten csak a második oltást követően éri el a szervezet, éppen ezért az első oltással bíróknál még mindenképpen javallt a maszk viselése, illetve a távolságtartás.

Védettség kialakulása a második oltás után vakcinatípusonként:

Pfizer/BioNTech
ModernaAstraZenecaSzputnyik V Sinopharm (kínai)
Pfizer/BioNTech vakcinánál 35 nap eltelte után adható be a 2. vakcina, a teljes védettség kialakulása innentől minimum 7 nap.A Moderna első oltása után 28 nap eltéréssel jöhet a második adag, majd 14 napot kell várni a teljes védettséghez.AstraZenecánál kell a leghosszabb időnek eltelnie, 12 hét a két vakcina közötti időpont és a védettség is az egyik legkésőbb, 15 nap után jelentkezik.Szputnyik V oltóanyagnál 3 hét után adható be a második vakcina, ugyanennyi idő kell a védettséghez is.Sinopharmnál az oltás második felét 3-4 hét eltéréssel kaphatja meg a páciens, innentől legalább 14 napot kell várni.
Forrás: BudapestKörnyéke.hu

A második oltás után sincs garancia

A professzor továbbá arról is beszélt, hogy még a második oltás után sincs arra garancia, hogy nem kapjuk el a betegséget, ám a lefolyása jóval enyhébb lehet. EZT IS OLVASD EL! „Járványügyi adatok nem szólnak semmilyen nyitás mellett” – Hétmillió védtelen emberről beszélt a virológusprofesszor

Ezt mondják az amerikaiak

Mindezekkel egybecsengenek az amerikai Betegségkontroll és Prevenciós Központ (CDC) irányelvei is. Eszerint: teljesen oltottnak a kétoltásos vakcináknál az számít, aki mindkét oltást megkapta és már 2 hét telt el a második oltás után. Aki csak egy oltást kapott, vagy még nem telt el 2 hét a második után, az nem tekinthető teljesen védettnek, írja az EgészségKalauz.

Emlékeztetőoltás nélkül?

A professzor arról is beszélt, hogy bízik abban, eljön az az idő, amikor lesz olyan vakcina, ami már nem igényel emlékeztetőoltást, ám úgy gondolja, hogy addig is türelemmel kell várjuk, míg elérjük a nyájimmunitáshoz szükséges beoltott szintet, ami végre felszabadíthat minket a jelenleg helyzetből. Mint mondja nem elég az, hogy egy egyénnek van immunitása. Az igazi eredmény az lesz, ha nyájimmunitás van, ha az emberek többsége beoltott, védett.

Tökéletes védelem nincs

A professzor azt is elmondta, hogy tökéletes védelem jelenleg nincs, ám az eddig tapasztalatok azt mutatják, hogy azoknál, akik azt követően fertőződtek meg, miután kialakult a védőoltás hatása, sokkal enyhébb lefolyású a kór. Garancia azonban nincs arra, hogy egy oltott személy nem fertőződik meg. NE HAGYD KI! “Nyárra talán elérhető lesz a tömeges nyájimmunitás” – Szlávik szerint már csak pár hónapot kell kibírni

A hatásosság

Az oltás hatásossága kapcsán azt mondta: “Nem tudjuk pontosan, most tanuljuk. Arra vonatkozóan is gyűlnek az adatok, hogy az egyes megjelenő „vírusmutánsok” ellen melyik vakcina és milyen eredményességgel hatásos. Sajnos ez is nyomatékosan arra hívja fel a figyelmünket, hogy minél gyorsabban kellene növelni az átoltottságot, ugyanis ezzel kisebb lehetőséget és időt adunk a mutánsok megjelenésére is. Azaz a koronavírusnak arra, hogy „kikerülje” a védekezésünket. Tudom, hogy ez a válasz sokakat elbizonytalanít, hiszen mindenki azonnali és biztos megoldást akar.” A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: MTI/Ujvári Sándor