Nem nyitna még a Szegedi Tudományegyetem virológus professzora, Duda Ernő, aki szerint a korlátozások feloldása egy politikai döntés volt, amit meg kellett hoznia a kormánynak a népszerűségük megtartásához. A professzor máshogy is számol: szerinte a vakcina jelenleg csak egymillió embernek biztosít védelmet a koronavírussal szemben.

Még nem nyitna

„Járványügyi adatok nem szólnak semmilyen nyitás mellett” – mondta a Népszavának adott interjújában Duda Ernő, a Szegedi Tudományegyetem virológus professzora, amit a 444 szemlézett.

Csak egymillióan védettek

Érvelése szerint az üzletek és szolgáltatások, valamint nemsokára az iskolák újranyitása egyértelműen politikai kérdés volt, mert ha a kormány nem lép az ügyben, vesztett volna a népszerűségéből. Ugyanakkor az ő számításai szerint csupán egymillió ember élvez védettséget az oltásoknak köszönhetően, mivel ők azok, akik mindkét dózist megkapták valamelyik vakcinából. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva érheted el.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

Összesen 3 millió ember védett

Mivel a betegségen átesett további másfél-kétmillió ember, ezért összesen hárommillió védettel számol a professzor. A számai szerint ez azt is jelenti, hogy 7 millióan vannak olyanok, akik egyáltalán nem védettek a vírussal szemben. Közéjük sorolja az iskolai dolgozókat is, hiszen az iskolakezdésig bennük sem alakul ki a teljes védelem, hiába kapták meg az első oltásukat.

Kutatják a gyerekek vakcináit

Duda Ernő a gyerekek vakcináztatása kapcsán azt mondta, hogy számukra is biztonságosak lesznek az oltóanyagok, hiszen azokból már legalább 10 milliót beadtak, és azok hatásosnak bizonyultak. Gyerekek esetében azt kell most elsősorban vizsgálni, hogy mekkora dózisra van szükség a védettség kialakulásához. Ugyanis nem mindegy, hogy egy 140 kilós felnőttről, vagy egy 10 kilós gyerekről van szó. A Pfizer egyébként már élen jár a kutatásokban Duda szerint. 

Kényszeríteni kell az oltást

A virológus szerint a társadalomnak, ahhoz hogy elérje a védettséget a vírussal szemben, ki kell kényszerítenie mindenkitől, hogy vegye fel az oltást. „Ezt lehet úgy, hogy a rendőr elviszi, meg úgy is, hogy lesz majd egy zöldkártya, amely többlet jogokat biztosít az oltottaknak. Azaz ha valakinek van ilyen, akkor mehet a presszóba, a moziba, ülhet a repülőre. Akinek meg nincs, az mindezt nem teheti” – mondta.

Ősszel már nyugodt lehet az iskolakezdés

Duda Ernő azt is megjegyezte, hogy ha minden rendben és ütemezetten zajlik, akkor szeptemberben a tanárok és a diákok is teljes védelemmel kezdhetik meg az évet.

Így lesz majd az érettségi

Mint megírtuk, a kormány döntött arról, hogyan lesznek idén az érettségik. Az elfogadott szabályok szerint az érettségiken csak írásbelik lesznek, azonban a szakértői bizottság dönthet úgy bizonyos esetekben, hogy megtartják a szóbeli és a gyakorlati vizsgákat is.

Lehet majd javítani

Külön belefoglalták a rendeletbe azt is, hogy az érettségiző javíthat a szóbelijén, ha az írásbelije 12–25 százalék között alakulna. Ezenkívül felhívták a figyelmet, hogy például testnevelésből lesz szóbeli és gyakorlati vizsga is.

Vigyázni kell

Természetesen az érettségi ideje alatt is nagyon kell vigyázni, többek között ezért is rendelték el, hogy egy teremben egyszerre legfeljebb csak 10 fő vizsgázhat. Ugyanakkor ezek a szabályok csak az idei évi érettségire vonatkoznak, tehát a jövőben ismét vissza fog állni a megszokott rend. A rendelet szabályozása május 23-án hatályát veszti. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva érheted el.

Kiemelt kép: Duda Ernő – Forrás: YouTube/SZTE