Megszületett a kormányrendelet az idei, megváltozott vizsgákról. A szabályozásban külön felhívják a figyelmet az érettségizőknek csak írásbelizniük kell, illetve a korábban április 19-re ígért nyitás a középiskolák 9–12. évfolyamainál kitolódott május 10-re.

Döntöttek az érettségikről

Megjelent az a kormányrendelet, amiről egyébként már pénteken Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár is beszélt. Az elfogadott tervek szerint az érettségiken csak írásbelik lesznek, tehát a szóbelik és a gyakorlati vizsgák – néhány kivételével – elmaradnak – írja az Index.

Vannak kivételek

A kormányrendeletben kitértek arra is, hogyha az adott tárgyból csak szóbeli vizsga van, illetve ha a szakértői bizottság úgy dönt, akkor meg lehet szervezni a szóbeli és a gyakorlati vizsgákat is. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva érheted el.

Tudtad? Magyarország legnépszerűbb TOP 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu, napi 240 ezernél is több olvasóval! Közben új szolgáltatást indítottunk nektek, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ne maradj le te sem a jó kis eseményekről. Ide kattintva éred el a naponta frissülő programajánlatunkat. Köszönjük, hogy te is minket olvasol!

Ez a sikeres érettségi

A rendelet értelmében tehát a sikeres érettségi vizsgát teljes értékű, sikeres érettséginek kell tekinteni. Ezenkívül a megfelelő nyelvvizsgákat a szóbeli vizsgarész teljesítése nélkül meg kell állapítani.

Lehet javítani

Külön rendelkeztek arról is, hogy az érettségiző javíthat a szóbelijén, ha az írásbelije 12–25 százalék között van. Az elfogadott rendelet szerint testnevelésből lesz szóbeli és gyakorlati vizsga is.

Figyelni kell a biztonságra

Az iskolák újraindítása kapcsán külön kell majd figyelni arra, hogy az intézményekben biztosítva legyenek a fertőtlenítési lehetőségek, és hogy az intézmények látogatói betartsák a kötelező korlátozó intézkedéseket. Az érettségiknél külön biztonsági intézkedésekre is ügyelni kell.

10-en lehetnek egy teremben

Az elfogadott szabály szerint az egy teremben írásbeliző vizsgázók száma nem haladhatja meg a 10 főt.

Csak idén lesz így

A kormányrendelet szabályai közt olvasható az is, hogy az érettségi szóbeli vizsgák elmaradása csak ebben az évben lesz így. A következő években újra vissza fog állni a rend, ugyanis a rendelet ezen szabályozása május 23-án hatályát veszti.

Jól haladunk az oltásokkal

Mindeközben folyamatosan, rendben és ütemezetten zajlik az oltási kampány, amelynek során eddig 2 760 938 embert már beoltottak valamelyik vakcinával. Közülük 1 171 475 fő már a második oltását is megkapta.

Nyitva vannak az üzletek

Az oltások előrehaladásával megkezdődhetett a lépcsőzetes nyitás, amelynek első lépéseként az üzleteket és a szolgáltatásokat indították újra. A kijárási tilalom most már este 10 órakor kezdődik, viszont a többi korlátozó és óvintézkedés érvényben marad. Az oltások beadásának folytatásával újabb enyhítésekről dönthet a kormány. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva érheted el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Pixabay