Zacher Gábor egy podcast-interjúban foglalta össze a gondolatait a járványról és arról, hogyan dolgozik az utóbbi időben. Mint mondta, egyik betegének sem ígéri meg, hogy biztosan meggyógyul, helyette csak annyit közöl, hogy mindent megtesz a felépülésükért.

Rengeteget dolgozik

A toxikológus azt mondta, márciusban legalább 380 órát dolgozott koronavírusos betegekkel, de nemcsak erről beszélt a Szabad Európa podcastjében, hanem arról is, hogy nagyon megpróbáltató munkát végeznek az egészségügyi dolgozók a kórházakban. Az orvosoknak és ápolóknak ugyanis nem elég kezelniük a rengeteg beteget, de még fel is kell dolgozniuk a veszteségeket – írja a Blikk.

Zacher már nem ígér

A főorvos az adásban elárulta, hogy ő senkinek sem ígéri meg, hogy biztosan meg fog gyógyulni, helyette inkább azt mondja, hogy a kollégáival mindent meg fognak tenni a felépülésért. “Az számoljon el azzal a lassan 22 ezer halottal, aki Magyarországon belehalt ebbe a járványba” – mondta a főorvos. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

Nem számolja a lélegeztetőgépes kezeléseket

A rengeteg fertőzés és a segítségre szoruló betegek száma miatt Zacher már azt se számolja, hogy egy nap hányszor tesz fel beteget a lélegeztetőgépre. A legfrissebb számok szerint 10 921 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, és közülük 1 344-en szorulnak lélegeztetőgépes kezelésre.

Így teszik fel őket a gépre

“Úgy szoktam csinálni, amikor adjuk az altatószert, hogy mondom a betegnek, hogy kezdjen el számolni. Egy, kettő, három, és akkor látjuk azt, hogy a tudatállapota mikor szűkül be az altatószertől, fájdalomcsillapítótól, aztán megkapja az izomlazítót” – számolt be a főorvos a kezelésről.

El kell tőlük búcsúzniuk

A betegek utolsó mondatai belevésődnek Zacher emlékezetébe is, aki azt mondta, a legtöbbször a halálfélelem beszél belőlük. A súlyos beteg páciensei a legtöbbször azt kérdezik tőle, hogy ugye nem fognak meghalni, illetve hogy ugye meg fogják tudni menteni őket. “Van, akinek ez tényleg az utolsó mondata” – sújtott le az őszinteségével Zacher.

A legnehezebb a Bergamo-dilemma

A járvány tomboló harmadik hulláma miatt a magyar kórházakban is előfordult már, hogy az intézményben dönteniük kellett az orvosoknak, hogy melyik betegüket rakják fel a lélegeztetőgépre. Ezt szaknyelven Bergamo-dilemmának hívják, és ezek a pillanatok a legsúlyosabbak egy orvos életében.

Élet és élet közt döntenek

“Nem azt mondom, hogy rendszeresen előfordul, de volt olyan nálunk is egy-egy alkalommal, ahol én dolgozom Hatvanban, de más intézményekből hallottam kollégáimmal beszélve, hogy bizonyos kor fölött, ha nincsen szabad lélegeztetőgép vagy mondjuk több olyan beteg van, aki gépre kerülne – akkor azt mondjuk, ki az, akinek jobb esélye van” – tájékoztatott a nehézségekről a főorvos.

Nem rejtegetné az igazságot

Zacher arról is szót ejtett, hogy szerinte nem oké, hogy az újságírókat nem engedik be a kórházakba tudósítani és az orvosoknak nem engedik meg, hogy nyilatkozzanak. Szerinte így a valóságot torzítják el.

Elfáradtak

Zacher Gábor szerint azért is lenne jó, ha a sajtót beengednék a kórházakba, mert az újságírók amellett, hogy beszámolhatnának a betegek küzdelméről, arról is felvilágosítanák a lakosságot, hogy az egészségügyi dolgozók rettenetesen el vannak fáradva. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Zacher Gábor – Forrás: Youtube.com/Hatvan tv