A vendégek maszk nélkül ülhetnek a teraszokon, a felszolgálóknak viszont továbbra is kötelező lesz a maszk használata – többek közt ezek a szabályok lesznek érvényesek nagyjából jövő hét közepétől, amikor megnyitnak a vendéglátóhelyek teraszai.

Meghosszabbított védelmi intézkedések

A járvány megfékezése érdekében a kormány meghosszabbítja a jelenleg is érvényben lévő védelmi intézkedéseket, vagyis április 19. után is kötelező lesz a közterületeken a maszkviselés, a távolságtartás, valamint érvényben marad az este 10 órakor életbe lépő esti kijárási tilalom is. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Közétették a részleteket

Bár még nem jelent meg a Magyar Közlönyben a terasznyitást szabályozó rendeletmódosítás, a kormány oldalán már közöltek néhány részletet.  

Tudtad? Magyarország legnépszerűbb TOP 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu, napi 240 ezernél is több olvasóval! Közben új szolgáltatást indítottunk nektek, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ne maradj le te sem a jó kis eseményekről. Ide kattintva éred el a naponta frissülő programajánlatunkat. Köszönjük, hogy te is minket olvasol!

Teraszok

A vendéglátóhelyek teraszai, kerthelyiségei azután nyithatnak meg, hogy a beoltottak száma a jövő héten eléri a 3,5 milliót. 

A vendégeknek nem kell maszkot viselni

A jogszabály szerint a teraszok, kerthelyiségek reggel 5 óra és este fél 10 között lehetnek nyitva. Az itt tartózkodó vendégeknek nem kell maszkot viselni, de a felszolgálóknak igen.

Szabálysértő tulajdonosok

 A védelmi intézkedések betartásáról az üzemeltető köteles gondoskodni. A szabályok be nem tartása esetén a vendéglátó üzlettel szemben százezer forinttól egymillió forintig terjedő bírság szabható ki, de akár a vendéglátóhely bezáratása is elrendelhető.

Szabálysértő vendégek

A szabályokat be nem tartó vendéggel szemben pedig szabálysértés esetén ötezer forinttól ötszázezer forintig terjedő pénzbírság is kiszabható. A kormány eltörli a teraszok után az önkormányzatoknak fizetendő közterületi díjat. 

Nem lesz kötelező az oltás

A csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely azt mondta, hogy a vendéglátóhelyeken dolgozók számára nem lesz kötelező az oltás és nem is tervezik, hogy kötelezővé teszik. Vagyis sem a pincérnek, sem a szakácsnak nem lesz kell beoltatnia magát ahhoz, hogy dolgozzon.

Védettségi igazolvány

“A védettségi igazolvány most is érvényes, de addig nincs jelentősége, amíg ehhez nem társulnak szabályok. A 3,5 millió beoltott elérése esetén fogunk dönteni ezekről a szabályokról, szerintem 4 millió beoltott esetén lesznek olyan lazítások, amik csak az igazolvánnyal rendelkezőkre vonatkoznak majd”- mondja a miniszter.

Kinyithatnak a menzák

A munkahelyi, iskolai, kórházi menzák és büfék nyitva lehetnek. A szálláshelyen található étterem és bár csak az ott megszálló, üzleti céllal érkezett, vendéget szolgálhatja ki. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció