A Fővárosi Önkormányzat a saját területein kiterjeszti a teraszszerzési lehetőségeket, egyszerűsíti a kérelmek befogadását és gyorsítja az elbírálást, elengedi a teraszbérleti díjakat, növeli a közterület-használati lehetőségeket, kiterjeszti a helyiségbérleti díjak elengedését és csökkenti a rendezvények szervezéséhez fűződő adminisztrációs terheket – jelentette be mai sajtótájékoztatóján Gy. Németh Erzsébet főpolgármester helyettes hétfőn.

Szakmai konzultáció

A humán területekért felelős főpolgármester-helyettes elmondta: a csomag összeállítását folyamatos szakmai konzultáció előzte meg az ágazat képviselőivel, akik üdvözölték, hogy éppúgy, mint ősszel, most is támogatja a főváros a javaslataikat. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elérni.

Rugalmas ügyintézés

A tavaszi újranyitás tervezésekor két szempont lebeg a városvezetés szeme előtt: minél rugalmasabban reagálni a szakmai felvetésekre és akár új vendéglátási formákat is támogatni, illetve a lehető legnagyobb biztonságot garantálni a szektorban dolgozók és a vendégek, a Budapestre látogató turisták számára is.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Kiszabadulni a levegőre

Az újranyitást lehetővé tevő kormányzati döntések bejelentése után a budapestiek ki szeretnének majd szabadulni a hosszú téli hónapok bezártságából, de mivel a vírus nem tűnik el egyik napról a másikra, a társasági élet még egy darabig „kint” a levegőn, az utcán zajlik majd.

Terasz a Belvárosban

Nyitott terek

A szakma és a fővárosi vezetés egyetért abban, hogy biztonságunk, egészségünk megőrzése szempontjából nagyon fontos, hogy a nagy eufória ellenére lehetőleg ne zárt helyeken, hanem nyitott térben és lehetőleg minél nagyobb távolságot betartva találkozhassunk.

Oltassák be magukat az emberek

A főváros csomagja arra fókuszál, hogy lehetővé tegye a legtöbb közösségi, szabad tér igénybevételét – mondta el a főpolgármester-helyettes. “Az újranyitás feltétele jelen tudásunk szerint az, hogy az itt élők mind nagyobb arányban vállalják a koronavírus elleni védőoltás beadását. Ezért is indított a főváros egy tájékoztatási kampányt az oltásról.”

Bürokrácia csökkentése

A Városháza szektort érintő javaslatai a következők: Teraszszerzési lehetőségek kiterjesztése, teraszok területére vonatkozó rendeletek felülvizsgálata, a teraszok árnyékolását és fedését célzó ideiglenes szerkezetek bürokratikus engedélyezési eljárásának jelentős egyszerűsítése.

Üres teraszok a Váci utcában 2020 nyrán

Elengedik a teraszbérleti díjakat

Teraszbérleti díjak elengedésének kiterjesztése, teraszkérelmek nagymértékű gyorsítása, egyszerűsítése. Közterületek használatának növelése, ahol a kitelepülő vendéglátósok különböző bérleti díjaktól mentesen árulhatnak.

Segítség az áruszállítóknak

Áruszállítási pontok kialakítása az érintett vendéglátó üzletek környezetében a parkolási helyzet okozta rakodási problémák enyhítésére. Helyiségbérleti díjak maximális kedvezményének kiterjesztése tovább 2021 december 31-ig.

A Dunakorzón is sok öres asztal volt 2020 nyarán

Szerződések meghosszabbítása

Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes beszámolt arról, hogy a két évnél hamarabb lejáró budapesti és önkormányzati vendéglátó helyiségek szerződéseit – ha a bérlő igényli -, automatikusan meghosszabbítják a kihirdetett veszélyhelyzet időtartamával. A főváros támogatja a budapesti rendezvények megszervezését is az alábbi módokon:

Rendezvényalap

Fővárosi tulajdonban lévő “Open office”-okat, open tárgyalókat alakít ki és azokat ingyenes használatra adja a rendezvényszervezőknek, városszerte akár több helyen is. Az államigazgatás által szervezett események közterület használati díját egy rendezvény-alapba gyűjti, ebből az összegből a szektort közvetlenül támogatja.

Információs pontok

Az újranyitáshoz kapcsolódó információs help-desket hoz létre a rendezvényszervezőknek, ahol valós és hiteles információt kaphatnak az előírásokról, a szabályok, intézkedések körülményeiről. Ehhez kapcsolódóan járványügyi protokoll- tanácsadást is biztosít.

Fogyasztásösztönzés

Csökkenti a rendezvénytartási engedély kiadásához kapcsolódó adminisztrációs terheket. A főváros fogyasztásösztönző fővárosi kommunikációs kampányt tervez és “Újranyitási kampány” a rendezvények népszerűsítése érdekében.

Várnak minden új javaslatot

A szerkesztőségünknek megküldött közleményben azt is írják, hogy Budapest nyitott arra, hogy befogadja azokat a szakmai javaslatokat, amelyek valós és érdemi javulást hozhatnak, segítséget jelenthetnek az ágazat számára, hiszen a ma be nem fizetett pénznél sokkal fontosabb, hogy ezek a vállalkozások a jövőben is működőképesek legyenek – írták. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elérni.

Városháza/BPK – Kiemelt kép: Kiülős presszó a belvárosban 2020 nyarán – Fotó: BPK