A bulinegyed vendéglátóhelyeinek 40 százaléka biztosan tönkrement, soha nem fog kinyitni – ezt állítja a 7. kerület polgármestere. Niedermüller Péter szerint a kormány elkésett a támogatásokkal és már nem csak a béreket kell pótolnia, hanem az újraindításhoz is támogatást kell nyújtania. Közben Orbán Viktor bejelentette, hogy a kis- és közepesvállaltoknak egy új hitelkonstrukciót dolgozott ki a kormány.

Elmentek a falig

A vendéglátósok, a turisztikai szektorban működő vállalkozások elértek a falig, innen nincs tovább – mondta Niedermüller Péter az ATV-ben. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Segítség kell a működtetéshez

A 7. kerületi polgármester szerint most már nem elég, hogy a kormány bértámogatást nyújt a vendéglátósoknak: az ilyen profilú vállalkozásoknak az újrainduláshoz, működtetéshez is segítségre van szükségük.

Nem tudják újrakezdeni

„A bulinegyedben a korábban meglévő vendéglátóipari egységeknek több mint a 40 százaléka biztosan tönkrement, nem tudja újrakezdeni. Az ilyen profilú helyek további 20-30 százaléka még billeg” – mondta a polgármester, aki ezt a vendéglátósokkal folytatott beszélgetésekre hivatkozva jelentette ki.

Támogatás, támogatás, támogatás..

Niedermüller Pérter szerint nagyon határozott kormányzati támogatásra volna szükség ahhoz, hogy az önállóan újraindulni nem tudó vállalkozások ismét működhessenek. „Itt most már nem csak arról van szó, hogy a bértámogatást megkapják-e. Muszáj olyan támogatást adni ezeknek az egységeknek, ezeknek a munkahelyeknek, ami a működést tudja biztosítani”.

Irdatlan nagy iparágról van szó

A polgármester azt is mondta, hogy a kormány nem fogja fel, hogy „itt nem arról van szó, hogy három vendéglőnek ki kellene nyitnia. Ez egy irdatlan nagy iparág, amiből embereknek a milliói élnek: a beszállítók, a szakácsok, a felszolgálók… egy nagyon jelentős népesség.”

Újragondolják a teraszok díjait

Az önkormányzat lehetőségeiről szólva a polgármester azt mondta: moratóriumot vezettek be a bérleti díjakra, és újragondolják a teraszok díjának a kérdését.

A szabadtéri helyeket meg kellene nyitni

Azt is felvetette a 7. kerület polgármestere, hogy legalább az olyan helyeknek engedélyezhetnék a nyitást, amelyeknek van szabadtéri részük, ahol a vendégek egymástól biztonságos távolságban fogyaszthatnának.

A budapesti éttermek fele megszűnhet

Tegnap írtunk arról, hogy Bíró Lajos, sztárséf szintén az Indexnek azt mondta, hogy az fővárosi éttermek fele nem tud majd újra nyitni.

Az emberek nem fognak költeni

 „Az emberek átgondolják, költsenek-e nagyobb összeget az éttermekben. Beköszönt majd a spórolás korszaka, hiszen sokan fognak félni attól, hogy újabb és újabb járvány jön, és akkor tartalékot kell képezniük az anyagi biztonságuk érdekében. Ahogy nagyanyáink és anyáink is bespájzoltak lisztből és zsírból a világháborúk nyomora után, hiába jöttek a békeévek.” – mondta Bíró Lajos, aki több budapesti étterem tulajdonosa.

Bajban a szállodások

Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke az Indexnek azt mondta, hogy ilyen súlyos válságban még nem volt a szállodaipar. Nagyon nehéz helyzetben van az iparág, ráadásul ez nem kizárólag a szállodákra vonatkozik, hanem a turizmuson át a buszosokon keresztül a rendezvényszervezőkig több szereplőre is. Szerinte lesz olyan szálloda, amely egyáltalán nem tud majd újranyitni.

Hitel a kkv-nak

Orbán Viktor csütörtökön jelentette be, hogy a kormány döntést hozott egy új hitelkonstrukcióról. Lényege, hogy 10 évre 10 millió forint erejéig 0 százalékos hitelt adnak a kis- és középvállalkozásoknak, azoknak, akik a járvány alatt megálltak és kezdőlökés nélkül nem tudnának újraindulni. A hitelt három év múlva kell kezdeni törleszteni.

A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: bulinegyed a járvány előtt – Forrás: BudaPestkörnyeke.hu