Az infektológus szerint most nem azzal kell foglalkozni, milyen lesz majd a negyedik hullám, hanem azzal, hogy miként lehet azt megelőzni. Szlávik János szerint az oltási számok kedvezőek, de még ki kell tartani ahhoz, hogy elkerüljük a negyedik hullámot.

Szükséges a védekezés

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője a közmédiának nyilatkozva figyelmeztetett, hogy bár az oltási adatok kedvezőek, ez nem azt jelenti, hogy a védekezést “el kell engednünk”. Hozzátette, hogy a brit vírusvariáns gyorsabban terjed a fiatalok körében is, ezért mindenkit a maszkhasználatra és a korlátozó intézkedések betartására kért, mivel a védekezésre még jó darabig szükség lesz. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Még mindig sok a beteg

A korlátozások enyhítéséről azt mondta a főorvos, hogy két szempontot kell figyelembe venni: a folyamatosan emelkedő oltások számát és az új fertőzöttek számának csökkenését. Elmondta, hogy az elhunytak száma nem a kellő mértékben csökken, aminek az lehet a magyarázata, hogy még mindig nagyon sokan vannak kórházban, intenzív osztályon és lélegeztetőgépen.

Tudtad? Magyarország legnépszerűbb TOP 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu, napi 240 ezernél is több olvasóval! Közben új szolgáltatást indítottunk nektek, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ne maradj le te sem a jó kis eseményekről. Ide kattintva éred el a naponta frissülő programajánlatunkat. Köszönjük, hogy te is minket olvasol!

Csökkenhet az új betegek száma

„Összességében optimista kép rajzolódik ki a tekintetben, hogy a következő hetekben, hónapokban milyen mértékben csökkenhet az új fertőzöttek száma és milyen lehetőségünk nyílik arra, hogy tovább enyhítsünk a korábban bevezetett korlátozásokon” – magyarázta Szlávik János.

A megelőzésre helyezte a hangsúlyt

Az infektológus azzal folytatta, hogy most nem azzal kell foglalkozni, hogy milyen lesz majd a negyedik hullám, hanem, hogy miként lehet azt megelőzni. „Úgy tudjuk megelőzni, hogy mindenki, aki teheti beoltatja magát” – emelte ki, és ehhez hozzátette, hogy a Magyarországon engedélyezett vakcinák mindegyike hatékony és alkalmas arra, hogy megvédje a pácienst a koronavírus-fertőzéstől.

Tudományos eredményekben hisz

Szlávik szerint a vakcinák hatékonyságát nem az antitest-vizsgálatok fogják megmutatni, hanem a tudományos eredmények, amelyek azt mutatják, hogy a beoltottak 80-90 százalékkal kisebb valószínűséggel fertőződnek meg, mint azok, akik nem kaptak vakcinát.

Ekkor lesz meg a nyájimmunitás

Emlékeztetett, egészen addig nem lehet nyájimmunitásról beszélni, amíg a lakosság 80-90 százaléka nem kapta meg a vakcinát, de még ezután is kialakulhatnak fertőzésgócok: előfordulhat, hogy a koronavírus még hónapokra, de akár évekre velünk marad.

Csak az oltás jelenthet védelmet

“Senki ne ringassa magát abba az illúzióba, hogy azzal, hogy mások beoltatják magukat, majd őt megvédik. Egyelőre ebben a helyzetben, ebben az átoltottságban mindenki veszélyben van, aki nem oltatta be magát” – hangsúlyozta Szlávik János.

Teljes védelmet csak a második, harmadik dózis nyújthat

Jelezte azt is, valamilyen fokú védettség csak az első oltás beadását követő két-három hétben alakul ki, de a teljes védettséget csak a második oltás utáni második vagy harmadik héten éri el a szervezet.

Folyamatosan oltanak

A legfrissebb koronavírusszámok szerint Magyarországon már 3 213 837 fő megkapta az oltást, és közülük 1 371 702 fő már a második vakcináját is megkapta. Az oltásra regisztráltak kétharmada már megkapta a vakcinát: a regisztrált idősek 90%-a és a 18-59 év közöttiek közel fele (49,9%) is már túl van legalább az első oltáson. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Szlávik János – Forrás: Heti tv