2023. március 13-án Budapesten és Pest megye településein is lekapcsolják a 3G-hálózatot, majd március 27. és április 10. között az ország maradék területein is.

Fokozatos kivezetés

A cég 2022-től fokozatosan vezeti ki 3G-s hálózatát, ezt követően már csak legalább 4G-képes mobilokkal lesz használható a szolgáltató mobilnet-hálózata – olvasható a közleményben. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Itt már lekapcsolták

Bács-Kiskun, Baranya, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Vas, Veszprém és Zala vármegye egyes településein már lekapcsolták a 3G-hálózatot.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Új fejlesztések

A Magyar Telekom már 2022. június 30-ig megszüntette 3G-hálózatát, a Vodafone és a Yettel pedig fokozatosan halad. A hálózati átalakítással a szolgáltatók a fogyasztói igényeket jóval hatékonyabban kiszolgáló 4G és 5G fejlesztésének „ágyaznak meg” – írja az infostart.hu.

Megkeresik az ügyfeleket

„Szeretnénk segíteni benne, hogy az átállás teljes mértékben zökkenőmentes legyen a számodra! A lekapcsolásig meg fogunk keresni e-mailben vagy SMS-ben célzottan azokkal a segítségekkel, amelyekre neked személy szerint szükséged van ehhez. A megkeresésünkig neked további teendőd nincsen” – írja a Vodafone a honlapján.

Lassabb böngészés

A weboldalon azt írják, hogy a 4G-re vagy 5G-re váltás nem kötelező. Ebben az esetben zavartalanul elérhető marad a hang és SMS szolgáltatás. Azonban a mobiladatforgalom érzékelhetően lassabb lesz, ami alkalmas marad chat üzenetváltásokra és szöveges tartalommal rendelkező weboldalak böngészésére, de videós tartalmak lejátszására nem.

Nem negatív

Mindent megteszünk, hogy a 3G-hálózatunk lekapcsolása ne járjon negatív hatásokkal mobilhasználati szokásaidra nézve – teszik hozzá.

SIM-kártya csere

2012 óta kiadott SIM kártyák mind 4G- vagy 5G-képesek. Amennyiben régebbi típusú SIM-kártyája van valakinek, az üzletekben segítenek SIM kártya díjmentes cseréjében.

Cserélje le telefonját

Két évvel ezelőtt indult a mobilkészülék-csere támogatási program, amely március végéig érhető el. Ebben 40 ezer forintos támogatást kap új mobilkészülékéhez az, aki 4G vagy 5G képes készülékre cseréli régi, 3G-képes mobilját.

500 ezer telefon lehet érintett

A programot az Innovációs és Technológiai Minisztériummal (ITM) közösen valósítják meg, azt az NMHH költségvetéséből finanszírozzák, a netrefel.hu oldalon lehet minden részletes feltételt megtalálni. A hatóság korábbi adatai szerint mintegy 500 ezer készülék lehet érintett, amelyek 3G hálózatot használnak.

Környezetvédelem

A 3G-s technológia kivezetése a hatékonyabb hálózati működés miatt szükséges: azzal ugyanis, hogy a régi megoldást a társaság elbúcsúztatja, a felszabaduló sávokat hosszabb távon a 4-, illetve 5G-s megoldásokra lehet majd átcsoportosítani. A 3G lekapcsolása mellett szóló döntésben nem elhanyagolható a környezetvédelmi, energiatakarékossági szempont sem. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció