Még akár az is elképzelhető, hogy csak jövő májusra kap valaki időpontot a Pest vármegyei városban. A kormány közben bevezetné a digitális időpontfoglalási rendszert a járóbeteg-szakellátásban.

„Betelt”

Már hat szakrendelésre nem lehet idénre időpontot foglalni a szigetszentmiklósi rendelőintézetben – írta meg először a Telex, miután végigböngészték az intézet aktuális tájékoztatóját, amiben több helyen is szerepel az a mondat, hogy „szakrendelésünk előjegyzési naptára 2023. évre betelt”.

9 hónap várakozás

Összesen hat szakrendelésre nem lehet időpontot foglalni erre az évre. Már július elején 9 hónapot (!) kellett várni Szigetszentmiklóson egy ultrahangra például. Ennek oka: a szakorvoshiány. A BudapestKörnyéke.hu híreit ide kattintva éred el!

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Bővült a lista

De már ekkor kiderült, hogy az ultrahangon kívül néhány további vizsgálatra sem lehetett a 2023-as évre időpontot foglalni. A lista azonban tovább bővült azóta, jelenleg hat szakrendelés mellé írták oda, hogy „betelt”.

Ortopédiára sem

Ez azt jelenti, hogy az idei évben nem tudnak már a betegek időpontot foglalni Szigetszentmiklóson gasztroenterológiai, kardiológiai, ortopédiai, szemészeti szakorvosi vizsgálatra, továbbá tüdőgondozóba és ultrahangra.

Átirányítják a betegeket

A lap hozzátette, hogy ezeken túl betelt az idei naptára két bőrgyógyásznak és a két pulmonológus szakorvos közül az egyiknek. Az intézetben jelenleg szünetel a mammográfiás szakrendelés is, ennél két budapesti intézménybe irányítják át a szigetszentmiklósi betegeket.

Év elején fogadnak újra

A foglalás a fent említett szakrendelések esetében 2024 elején indul újra, de leghamarabb csak az első hónapokban tudják fogadni a betegeket. Sőt az sem elképzelhetetlen, hogy aki év elején telefonál, az csak májusra kaphat időpontot. Kivételt csak a sürgősnek számító betegek jelentenek.

Húsz település tartozik hozzá

A lap megjegyzi: a szigetszentmiklósi Szakorvosi Rendelőintézethez húsz település tartozik, az egész Csepel-sziget lakóinak és a dél-pesti régió több településének egészségügyi ellátását kell biztosítania. Egyes szakrendelésekhez 125 ezer lakos is tartozhat.

Online időpontfoglalás

Egy készülő kormányrendelet értelmében bevezetnék a digitális időpontfoglalási rendszert a járóbeteg-szakellátásban – derül ki egy, a kormány oldalán péntek reggel közzétett belügyminisztériumi rendelettervezetből. Ezt a Népszava szúrta ki.

Egyszerűbb, gyorsabb lehet

A várakozások szerint a beteg így egyszerűbben, gyorsabban kapna időpontot a számára szükséges szakrendelésre. A rendszer használata 2024 márciusától lenne kötelező azon közfinanszírozott szolgáltatóknak, amelyek a járóbeteg-szakellátást legalább heti 300 vagy több óraszámmal, és legalább 5 szakmában működtetik. A BudapestKörnyéke.hu híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: több szigetszentmiklósi szakrendelésnél legkorábban már csak jövő év elején lehet időpontot foglalni – fotó: illusztráció