A helyi polgármester, Fülöp Zsolt rendeletet hozott arról, hogy június 30-ig felfüggesztik az önkormányzati tulajdonban lévő egyes üzlethelyiségek után a bérleti díjak fizetését. A rendeletben azonban sok a kivétel.

A koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítése érdekében született polgármesteri határozat szerint az önkormányzat tulajdonában álló nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérleti díjának megfizetését átmenetileg felfüggesztik, ill. az iparűzési adót Szentendrén fizetők esetében elengedik egyes vállalkozások esetében – írják a város friss közleményében a szentendre.hu oldalon.

Fülöp Zsolt polgármester elrendelte, hogy április 1-jétől június 30-áig felfüggesztik az önkormányzat tulajdonában álló nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérleti díjának megfizetését.

Sok a kivétel

A rendelet nem vonatkozik az élelmiszer kereskedelmi egységekre, hitelintézetekre, állami intézményekre, garázsokra, raktárként, irodaként funkcionáló helyiségekre.

Elengedik az iparűzési adót is

További kedvezmény az iparűzési adófizetési kötelezettségüket Szentendrén teljesítő bérlők mentesülnek a három havi bérleti díj megfizetésének kötelezettsége alól.

Azoknak a bérlőknek, akik az iparűzési adót nem Szentendrén fizetik a három havi bérleti díj 50%-ának megfizetése alól mentesülnek. Ha azonban a bérlő 2020. július 1-ig nyilatkozatot tesz, hogy vállalkozása székhelyeként Szentendrét jelenti be és az iparűzési adófizetési kötelezettségét 5 évig Szentendrén teljesíti, akkor ebben az esetben mentesül a három havi bérleti díj megfizetésének kötelezettsége alól – áll a város közleményében.

Az önkormányzat tájékoztató anyagában nem szerepel, hogy összesen mennyi üzlethelyiségből hány darabot érint a bérleti díj elengedése, ennek ellenére fontos, hogy az önkormányzat így is megpróbálja enyhíteni a vírus okozta gazdasági károkat.

Kiemelt kép: Szentendre belvárosa