Hazaszállították szülővárosába annak a 39 éves kárpátaljai magyar származású katonának a holttestét, aki Kijev mellett halt hősi halált. A nagyszőlősiek, magyarok, ukránok, ruszinok és oroszok, térde borulva tisztelegtek a város hősi halottja előtt. A Nagyszőlősön áthaladó halotti konvojról Iván Burkalo helyi fotóriporter készített megható fotósorozatot. Ezt felajánlotta szerkesztőségünknek, hogy minél többen lássák az Ukrajnában élő emberek fájdalmát és a szívbemarkoló gyászt.

Kijev mellett esett el

Jaroszláv Romanov 1983-ban született és haláláig Nagyszőlősön élt. A 39 évesen elhunyt férfi édesanyja kárpátaljai magyar. Egy héttel ezelőtt esett el Kijev mellett, miközben hazáját védte az orosz agresszióval, Putyin hadseregével szemben. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A koporsót szállító konvoj megérkezik Nagyszőlősre, a város lakói térdre borulva tisztelegnek a hős katona előtt az utcán

Fotó: Ivan Burkalo
Fotó: Ivan Burkalo
Fotó: Ivan Burkalo

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Mindenki meghalt az alakulatból

Információink szerint a hétfős alakulat, amelynek Jároszláv is tagja volt, a tankok előrehaladását akarta megakadályozni. Ebben a harcban érte halálos lövés a nagyszőlősi fiatalembert és hat társát. Mindannyian kárpátaljaiak voltak.

Gyászoló tömeg Nagyszőlősön

Fotó: Ivan Burkalo

Az egyik helyi üzemben megállt a munka, a dolgozók az utcán térdre hajolva tisztelegtek, de még a tűzoltók is térdeltek az út szélén

Fotó: Ivan Burkalo
Fotó: Ivan Burkalo

A helyiek sírva fogadják a koporsót szállító konvojt

Fotó: Ivan Burkalo

Két gyermeke maradt félárván

Jároszláv édesanyja magyar nemzetiségű. Felesége, 10 éves fia Sándor és 4 éves lánya, Emília gyászolja. A nagyszőlősiek szombaton kísérik utolsó útjára városuk hősi halottját.

Az egyik étteremből még a konyhai dolgozók is kimentek és letérdeltek az utcán

Fotó: Ivan Burkalo

Szomszédok, barátok várták a koporsót

Ukrajnában és Kárpátalján is engedélyezett az otthonról való temetés. Jároszláv Romanov házánál gyászoló tömeg várta a halotti konvojt.

Ukrán lobogók Jaroszláv házának kapujában

Fotó: Ivan Burkalo

Hazatért Jároszláv koporsója

Fotó: Ivan Burkalo

Putyin háborúja

Oroszország inváziója 2022. február 24-én vette kezdetét Ukrajna ellen. Ez a legnagyobb katonai konfliktus Európában a második világháború óta. Az orosz hadsereg ukrán városokat tett a földdel egyenlővé és a legfrissebb hírek szerint az orosz katonák több településen civileket mészároltak le. Ukrajnában minden 18 és 60 év közötti férfi hadköteles, közülük bárkivel megtörténhet az, ami most a magyar származású Jaroszláv Romanovval is történt. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A fotókat köszönjük Ivan Burkalonak