Szúrós szag terjedt és több dolgozó fejfájásra panaszkodott vasárnap este az SK komáromi akkumulátorgyárában. A dolgozók egy részét kiterelték a gyárból, rengeteg mentőautó érkezett az üzemhez. A katasztrófavédelem azt állítja, hogy nem találtak határértéket meghaladó veszélyes anyagot a gyár levegőjében, mégis több embert kórházba kellett szállítani.

Üzemzavar

Vasárnap este üzemzavar volt az SK komáromi akkumulátorgyárában. A Kiálltunk Ácsért civil szervezet beszámolója szerint: „A gyárból mentők viszik el az embereket sziréna nélkül, kivonult a rendőrség és a katasztrófavédelem, a dolgozókat kiterelték a gyár előtti parkolóba. A gyár körül szúrós szagú a levegő, irritálja a szemet és a torkot.” A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Sok mentőautó

A Facebookra több olyan videó is felkerült, amin a gyár épülete előtt áll egy sor mentőautó, több rendőrautó és több tucat munkás. A helyiek körében elterjedt, hogy az üzemben veszélyes vegyi anyag szivárgott.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Szúrós szag

A megyei katasztrófavédelem tájékoztatása szerint március 31-én érkezett bejelentés hozzájuk arról, hogy egy komáromi üzemben szúrós szag érezhető, több dolgozó fejfájásra panaszkodott. A katasztrófavédelmi mobil labor méréseket végzett az üzem területén, határérték feletti veszélyes anyag nem volt kimutatható. Tűzoltói beavatkozásra és lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.”

8 embert vittek kórházba

A katasztrófavédelem mérési eredményeiből kiderül, hogy a levegőben hidrogén-cianid és nitrogén-dioxid volt, de mindkettőből jóval a határérték alatt. Az Országos Mentőszolgálat szerint 8 embert szállítottak kórházba fejfájás, émelygés, mérgezés gyanú miatt, stabil állapotban. A kórházi vizsgálat után – miután semmi szokatlan tünetet nem mutattak – mind a nyolc alkalmazottat hazaküldték.

Már volt hasonló eset ebben a gyárban

2022. január 20-án is hasonló eset történt. Akkor a tűzoltóság arra a következtetésre jutott, hogy nem külső szivárgásról van szó, mivel a munkahelyen belüli és kívüli mérések eredményei a szabványos értékek alatt maradtak. Ez az információ a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján is megtalálható. Emellett akkor mind a 21 dolgozót, aki fejfájásos tünetekre panaszkodott, orvosi vizsgálat után, rendellenesség és további panasz hiányában hazaküldték.

Feljelentés

Az LMP bejelentette, hogy ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz, hogy kiderüljön, kinek a mulasztása miatt történt a baleset. A párt már korábban is szerette volna elérni, hogy az akkugyáraknak kötelező legyen közzétenni a monitoringadataikat. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: helyszíni felvétel – Forrás: Facebook/Kiállunk Ácsért