Nem sokkal karácsony előtt jelentette be a Szent János kórház, hogy a kardiológiai osztály a minimumfeltételek részleges és átmeneti hiánya miatt nem tudja ellátni a 2. kerületi lakosságot. A budai kórházban kórházban a gasztroenterológia, az endokrinológia, az anyagcsere osztály és a neurológia állt le, de nem tudják ellátnia a pácienseket a stroke-ügyeleten sem, mivel mostantól az sem lesz.

Másik kórházba látják el a betegeket

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ Egészségügyi Igazgatási Főosztály által kiadott dokumentum szerint 2024. március 31-ig biztosan nem működnek majd a felsorolt osztályok, ugyanis eddig érvényesek a változtatások. A közlemény szerint az érintett betegeket más kórházakban látják majd el. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Reagált a polgármester

A 2. kerület polgármestere a bejelentés után azt írta közösségi oldalán, hogy tájékoztatást kért az egészségügy vezetésétől arról, mi történik a János-kórházban, miért építik le a 2. kerületiek ellátását, illetve van e bármilyen tervük a helyzet megoldására” – írta Facebook bejegyzésében a 2. kerület polgármestere.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Egyeztetést kezdeményezett

Őrsi Gergely azt írta, hogy már kezdeményezett egyeztetést a környékbeli egyházi kórházak vezetőivel, az egészségügyi ágazat irányitóival, hogy a 2. kerületiek számára az otthonuk közelében elérhető legyen a kardiológiai elláttás, ám arra nem számítottak, hogy részben megoldatlanná válik otthonunk közelében a kórházi gasztroenterológia, az endokrinológia, valamint a neurológiai ellátás.

Reagált az államtitkár

Takács Péter, egészségügyért felelős államtitkár néhány nappal ezelőtt interjút adott a Magyar Nemzetnek. A beszélgetésben szóba került a 2. kerületi betegek ellátása is. A politikus azt mondta, hogy szerinte Őrsi Gergelyt, „fél évvel az önkormányzati választás előtt hirtelen elkezdte érdekelni a kórház. Szerintem ez képmutatás, és nagyon remélem, hogy nem fognak ennek fölülni a fővárosi, különösen a 2. kerületi polgárok”.

Lemondta a találkozókat

Az államtitkár ezek után arról beszélt, hogy még a Szent János kórház főigazgatója volt, amikor a 2. kerület vezetője bejelentkezett hozzá, hogy beszéljenek a kórház helyzetéről, és a kerületi lakosok egészségügyi ellátásról. Takács Péter azt állítja, Őrsi Gergely lemondta a találkozót, „majd megüzente, hogy inkább menjek be hozzá én, majd ezt a találkozót is lemondta”.  

Várja a találkozót

„Amikor a második gyermeke született, véletlenül összefutottam vele a szülészeten, és ismét fölajánlottam neki, hogy amennyiben tényleg érdekli a téma, én nagyon szívesen tájékoztatom. Mondta, hogy keresni fog, ezt azóta is várom” – mondta Takács Péter a lapnak.

Nincs gond az ellátással

Az államtitkár szerint azonban a betegeknek nem kell aggódniuk amiatt, hogy leálltak az osztályok, mert „senki nem marad ellátatlanul”. Szerinte a fővárosban pedig nem jelent problémát, ha másik intézménybe kell vinni egy beteget.

Takács Péter pályafutása

Takács Péter, jelenlegi egészségügyért felelős államtitkár 2015-2017 között a Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak finanszírozási osztályvezetője és járóbeteg-ellátási igazgatója volt. Majd 2019-2020 között az Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő megbízott főigazgatója volt. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Őrsi Gergely, Takács Péter – Forrás: BPK montázs