Amint arról beszámoltunk, a János kórház kardiológiai osztálya nem fogadja a 2. kerületi lakosokat. Hiába a sok milliárdért felújított Kútvölgyi-tömb, a János kórház kardiológiai osztályán akkora a baj, hogy nem tudja ellátni a feladatát. Kiderült, hogy 2024. november 30-ig a kardiológiai osztály a minimumfeltételek részleges és átmeneti hiánya miatt nem tudja ellátni a 2. kerületi lakosságot, a fekvőbetegeknek fenntartott 36 ágyat pedig 18-ra kénytelen csökkenteni.

Lépett a polgármester

A hírre, most a kerület polgármestere is reagált Facebook oldalán. Őrsi Gergely azt írja, egyeztetést kezdeményez a környékbeli egyházi kórházak vezetőivel, az egészségügyi ágazat irányítóival annak érdekében, hogy elérhető legyen a kórházi kardiológiai ellátás a 2. kerületiek számára otthonuk közelében.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Távoli intézményekben látják el a betegeket

A 2. kerületi lakosok számára nagy érvágás a János kórház lépése. Ugyanis más intézményeket jelöltek ki a betegfogadása: például esetenként lehet ez a 9. kerületi Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Központban vagy a 14. kerületi Budapesti Uzsoki Utcai Kórházban.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Sok baj van az egészségügyben

„Rengeteg nehézséggel küzdenek az egészségügyi dolgozók, ismerjük a szakrendelések szintjén megjelenő kihívásokat, és látjuk, milyen reménytelen helyzetek jönnek létre a rendszer egészében a szakemberhiánytól a nem megfelelő körülményeki” – írja Őrsi Gergely.  

Felújított szakrendelők

„Mindezek mellett is mindent megteszünk annak érdekében, hogy a kerületben jól működő szakrendelés üzemeljen, elkészült a Kapás utcai rendelő felújításának első üteme, rengeteg háziorvosi rendelőt újítottunk fel, sőt létrehoztunk új rendelőt a Vízivárosban, és rengeteg új, korszerű eszközt szereztünk be, többek között röntgent, speciális ultrahangkészülékeket, melyek gyorsítják és hatékonyabbá teszik az ellátást”.

Megoldást ígér

A 2. kerület vezetője szerint meg fogják találni a megfelelő megoldást a kialakult helyzetre, ezért is kezdeményezett egyeztetést a környékbeli egyházi kórházak vezetőivel és az egészségügy vezetőivel annak érdekében, hogy kiszámítható módon, az otthonukhoz a lehető legközelebb gyógyulhassanak a kórházi kardiológiai ellátásra szoruló a 2. kerületiek.

Ki ez a Ralovich Zsolt, a Szent János kórház főigazgatója, aki nem tudta megoldani a fűtést?

Korábban írtunk arról, hogy a  János kórház főigazgatója Dr. Ralovich Zsolt még Gulyás Gergely kancelláriaminiszter szerint is sokat tehetett volna azért, hogy a Jánosban ne fázzanak a betegek, legyen fűtés és normálisabb állapotok legyenek. Ralovich doktor 1994-ben szerezte meg az orvosi diplomáját, ezt követően a nyilvánosan elérhető önéletrajza szerint inkább a menedzserség érdekelte. 2001-ben orvos-közgazdász diplomát szerzett, 2008-tól a fővárosi önkormányzatnak is dolgozott, a főpolgármester szakértője volt, ráadásul egészségpolitikai programok kidolgozásában is részt vett. Meglepő, hogy egy ilyen ember nem nagyon tud tenni semmit annak érdekében, hogy az irányítása alatt működő Szent János Kórház ránézésre ne az egyik leglepukkantabb kórház legyen Budapesten.

Maradt az igazgató

Két héttel ezelőtt, Pintér Sándor belügyminiszter, 24 kórházigazgatót rúgott ki. Hivatalos indoklás nincs, a szakma szerint a közel 150 milliárdra rúgó kórházi adósságállomány felhalmozása miatt kellett távoznia az intézményvezetőknek. A János kórháznak is sok adóssága van, ráadásul az intézmény más gondokkal is küzd. A gasztroenterológiai osztályon hetekig nem volt fűtés, az orvosok kabátban gyógyítottak, a betegek pedig fázntak. A pszichiátriai osztályt pedig egyenesen be kellett zárni, mivel ott hónapok óta hidegek a radiátorok. Ennek ellenére, a János kórház főigazgatója megúszta, őt nem mentette fel az egészségügyért is felelős Pintér Sándor. A jobb betegellátás érdekében lépett most a polgármester, akinek ez nem lenne feladata.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: János kórház – Forrás: BPK