Balhé van a ferihegyi repülőtér biztonsági szolgálat és néhány taxis között. A biztonságiak azt mondják, hogy törvénytelen eszközökkel akarnak utasokat szerezni a problémás taxisok, ők pedig azt állítják: feleslegesen vegzálják őket a biztonságiak. „Na mi van te kurva?” – hallatszik a felvételen, már Youtube csatornát is indítottak a taxisok.

Ahogy azt korábban itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálom már megírtuk, január 2-án egy taxist megütött egy biztonsági őr a Liszt Ferenc Repülőtéren. Az incidenst a taxis autójában lévő kamera rögzítette. Az alábbi felvételen az látszik, ahogyan az őr belerúg egy taxisba, majd megüti a fejét. A biztonsági őrt kirúgták, de mint kiderült nem egyedi esetről lehet szó.

Előjogok

A problémák forrása részben az, hogy a repülőtér szerződésben áll a Főtaxival, így ők bizonyos szolgáltatási szint biztosítása és díjfizetés ellenében előjogokat élveznek a reptéri fuvarozásban. Ezzel a rendszerrel kapcsolatban már több konkurens taxitársaság is panaszt emelt, de eddig sehol sem adtak nekik igazat.

A nem főtaxis sofőrök körében elterjedt az a gyakorlat, hogy behajtanak az érkezési oldalhoz, megállnak pár percre (jelenleg 5 percet lehet ingyen bent tartózkodni) a bárki által használható külső sáv mellett, és várják, hátha leesik nekik egy kliens. Erre aránylag jó esélyük kínálkozik például akkor, ha forgalmasabb időszakokban mennek, amikor a Főtaxi bódéjánál gyakran sorok alakulnak ki – írja az Index.

Videóznak a taxisok

Az atrocitásokat megelégelő taxisok közül öten összeálltak, közösen ügyvédet fogadtak, és különféle frontokon próbálnak fellépni az őket állítólag ért jogsértésekkel szemben. A biztonsági őrök és taxisok között zajló napi szintű adok-kapokot most már egy YouTube-csatornán is közzéteszik, amelyen elég nyomasztó jelenetek láthatók.

Az alábbi videón például a fentebbi videón látható verekedésről elhíresült őr másnapi produkcióját örökítették meg: a férfi egy taxi ablakán dörömböl, és trágár stílusban fenyegetőzik („Na gyere, te kurva, na mi van, ennyi vagy?”, „Majd aranyeső rád fog csorogni, kisgyerek!”). 

Aztán van olyan is, amin az látszik, hogy a külső részen (tehát nem közvetlenül a terminálnál) várakozó taxist fenyíti az önmagát a biztonsági szolgálat vezetőjeként bemutató férfi, akinek az a problémája, hogy „minden este ott fent látja utas nélkül” a sofőrt a terminálnál, amint „vadászgat” utasokra. A férfi azt mondja a taxisnak, hogy ha tiszteletben tudja tartani azt a kérést, hogy ne járjon oda, hanem csak lent várakozzon, akkor nem fog „ide esténként kijárkálni”, és „nem lesz közöttük probléma”.

A problémás személyek kiszorultak

A Budapest Airport szerint „a korábbi évekre jellemző, utasokat körülálló, nem egyszer zaklató és különböző ajánlatokkal megkörnyékező személyek mára kiszorultak a repülőtérről, és ezt az állapotot a repülőtér üzemeltetője a jövőben is fenn kívánja tartani”- írta a repülőtér a portálnak. Szerintük azoknak a szolgáltatóknak, amelyek a szabályokat betartják (pl. kijelölt helyen, szabályosan parkolnak, nem zaklatnak másokat, nem végeznek illegális kereskedelmi tevékenységet), semmilyen következménnyel nem kell számolniuk .

Kiemelt kép: A repülőtér előtti parkoló – Fotó: BPK

.