Kiderült, hogy meddig marad érvényben az ukrajnai menekültek díjmentes utazási lehetősége. A kedvezményt 2022. március 4-én léptették életbe.

Megszületett a döntés

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) 2023. december 31-ig hosszabbította meg az ingyenes utazási lehetőséget az Ukrajnából érkező menekültek számára. Budapest közösségi közlekedési járatait így ők továbbra is díjmentesen tudják igénybe venni. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Pontosan kik élhetnek a lehetőséggel?

A BKK a frissen kiadott közleményben tisztázta azt is, hogy kik tudnak élni ezzel az opcióval. A lehetőség minden ukrán állampolgár számára adott, akik a háborús helyzet miatt voltak kénytelenek elhagyni otthonaikat.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Tavaly március óta van ez a kedvezmény

2022. március 4-én vezették be ezt a szolgáltatást. Ez került most meghosszabbításra egészen az idei év végéig. Ehhez azonban kell rendelkeznie a szolgáltatást igénybe vevőknek hivatalos ukrán úti okmánnyal.

Ezekkel tudják igazolni magukat a jogosultak

Az okmányok közé tartozik az ukrán útlevél, személyi igazolvány vagy tartózkodási engedély is. Azok a külföldi diákok, akik Ukrajnában tanultak, ukrán diákigazolvánnyal tudják igénybe venni ezt a lehetőséget. Elfogadnak továbbá más okiratot is a külföldi állampolgárok esetében, amelyen az ukrán lakcím szerepel.

Van néhány kivétel

Az ingyenes utazásra feljogosító okmányokat elfogadják szinte az összes BKK-járaton. Kivétel közé tartozik a 100E reptéri gyorsjárat, a sikló. Nem lehet azonban ingyenesen utazni a nosztalgia járatokon és a hajókon sem.

Ezek is érdekelhetnek!

Ez a BKK célja

A Budapesti Közlekedési Központ szeretné az ukrajnai menekültek életét megkönnyíteni. A társaság kéri az utasokat, hogy amennyiben szükséges, segítsenek a BKK-járatokon közlekedő menekülteknek.

Mobilalkalmazás segíti az utazástervezést

A BKK a honlapján felhívja a figyelmet arra, hogy a fővároson belüli utazástervezéshez célszerű letölteni a BudapestGo alkalmazást. Internetkapcsolat szükséges az app működéséhez. Akár iOS, akár Android operációs rendszerrel üzemelő eszközre is lehet telepíteni.

Jól lefedett Budapest nappali közösségi közlekedése

A metrók, villamosok, trolibuszok és autóbuszok sűrűn közlekednek. Ezekkel Budapest bármely pontjába el lehet jutni. Amennyiben valakinek további tájékoztatásra van szüksége, érdemes felkeresnie a BKK ügyfélközpontjainak valamelyikét.

Éjszaka is vannak járatok

Az esti valamint éjszakai időszakban kevesebb járat közlekedik. A Nagykörúton viszont éjszaka is járnak a villamosok, de vannak éjszakai buszjáratok is. Ezek számozása 9-essel kezdődik. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: BKK busz – Forrás: BKK