Aki nem tartja be a közlekedési szabályokat, az könnyen bajba sodorhatja magát, utastársait és a közlekedés más résztvevőit is. Erre világít rá a Magyar Közút frissen feltöltött videója is. Egy személyautó sofőrje egy furgonba rongyolt, mert nem tartott be egy alapvető szabályt.

Még mindig gond van a követési távolság betartásával

A hazai utakon rengeteg baleset történik amiatt, mert a járművezetők nem tartják be az előírt követési távolságot. Most egy újabb eset látott napvilágot, amikor ez vezetett balesethez. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Túl közel haladtak egymáshoz a járművek

A közutasok által közzétett videóban látható, hogy feltorlódott a kocsisor az autópályán. A járműveknek fékeznie kellett, így tett egy fehér furgon sofőrje is. A mögötte érkező szürke személyautó sofőrje is meg tudott volna állni, ha hagy kellő követési távolságot.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Belerongyolt az autós a furgon hátuljába

Amikor a szürke autó sofőrje észlelte a bajt, ugyan a fékbe taposott, és megpróbálta elkerülni az ütközést. Erre azonban már esélye sem volt, és nekiütközött a furgonnak. A baleset az M0-ás autóúton történt.

A közutasok által közzétett videó

Ezt kérik a közutasok

A Magyar Közút munkatársai azt kérik a járművezetőktől, hogy mindig hagyjanak több autónyi helyet maguk előtt. Így ha váratlan szituáció alakul ki, akkor elkerülhetővé válik a baleset. Ellenkező esetben könnyen kialakulhatnak hasonló ráfutásos ütközések.

A jobbról előzés “nem okés”

Sokan azért nem hagynak kellő követési távolságot, mert félnek, hogy jobbról szabálytalanul be fog valaki vetődni eléjük. Éppen ezért a közutasok azt írták, hogy a jobbról előzés, a szabályosan közlekedők fékezésre, vészfékezésre késztetése “nagyon nem okés”.

Ez a gond még a balesetveszély okozása mellett

Túl azon, hogy egy ilyen jobbról előzés rendkívül balesetveszélyes, torlódást is okozhat. Végül láncreakció indulhat el, és lehetnek olyanok, akiknek állóra kell fékezni. Így még könnyebben történhet baleset.

Korábban a rendőrök is adtak ki figyelmeztetést

Nemrég a rendőrök hívták fel a járművezetők figyelmét, hogy fontos a követési távolság betartása. A balesetek és a gigadugók elkerülhetők ennek a szabálynak a betartásával. Célszerű kerülni azt, hogy a lassabb járműhöz olyan közel haladjon valaki, hogy szinte “tolja maga előtt”.

Érdemes alkalmazkodni a forgalom dinamikájához

A rendőrök azt írták akkor, hogy kerülni kell a gyorshajtást és a túl lassan történő haladást egyaránt. A sávváltások alkalmával különösen körültekintőnek kell lenni. Oda kell figyelni arra is, hogy az autópályán az egyes járműveknek nagymértékben eltér a haladási sebessége.

Jobbról előzni tilos

Bár ezt mindenkinek tudnia kell, aki jogosítvánnyal rendelkezik, de a rendőrök nyomatékosították: jobbról előzni tilos. A leállósávot nem szabad haladásra használni. Be kell tartani a jobbra tartás szabályait is, indok nélkül nem lehet a belső sávban haladni akkor, ha a külső sáv szabad. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: egy ráfutásos baleset – Forrás: Magyar Közút