62 éves korában, tragikus hirtelenséggel elhunyt Palotai Zsolt, azaz művésznevén DJ Palotai, az egyik legismertebb magyar lemezlovas. A magyar zenei élet egyik közkedvelt alakja épp szombaton, azaz halála napján kapta meg a fővárosi kultúra gazdagításáért odaítélt Pro Cultura Urbis díjat.

Az egyik legnagyobb volt

Palotai Zsoltot többen is a hazai DJ-szakma legnagyobbjának tartották, és az underground egyik motorjaként hivatkoztak rá. Az elektronikus zene, a drum and bass és a breakbeat egyik legfontosabb meghonosítójaként tekintettek rá, a kilencvenes évek elejétől a magyar zenei élet fontos alakja volt. A rendszerváltás időszakában a Tilos az Á Klub művészeti vezetője, majd a Tilos Rádió zenei főszerkesztője volt – írja a Magyar HangA BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Olimpiai bajnok volt az édesapja

Palotai a kilencvenes évek elejétől fontos alakja a magyar zenei életnek, a rendszerváltás idején a Tilos az Á Klub művészeti vezetője, majd a Tilos Rádió zenei főszerkesztője volt. Édesapja az öt éve elhunyt olimpiai bajnok labdarúgó és játékvezető, Palotai Károly volt.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Halála napján kapott díjat

Palotai Zsolt épp szombaton, azaz halála napján kapta meg a fővárosi kultúra gazdagításáért odaítélt Pro Cultura Urbis díjat (Papp Gábor Zsigmond filmrendező és Rozgonyi-Kulcsár Viktória kulturális menedzser, a Jurányi Ház vezetője mellett). A díj közleményében azt írták: Palotai neve összefonódott a magyar underground zenei élettel, harminc éve a szakma meghatározó szereplője, az ország legnagyobb zenei kitekintésű DJ-je.

„Nincs jövő”

A legutolsó, a lemezlovassal készült interjú alig pár napja jelent meg az RTL.hu-n. Palotai ebben többek között elmondta, hogy a mai zenékből azt érzi a hallgató, hogy nincs jövő, így sokkal szomorúbbak, mint, mondjuk, a kétezres évek zenéi, de ez a sötét hangulat nemcsak a zenében jellemző.

Várta, hogy teljen az idő

„Én mindig azt gondoltam, hogy az én életemben három dolog sose fog megváltozni, a rendszer meg az oroszok és az időjárás. Amikor kérdezik, hogy mit csináltunk ’89 előtt, akkor azt szoktam mondani, hogy vártuk, hogy teljen az idő. Mintha most is ezt érezném” – fogalmazott.

„Nem látjuk a fényt”

„A különbség annyi, hogy akkor annak ellenére, hogy azt gondoltam, sose fog ez megváltozni, mindig egy kicsit jobb volt, tehát mentünk ki belőle. Most még mindig megyünk befelé, és nem a végét nem látjuk, hanem szinte semmit, tehát még a fényt sem az alagút végén” – tette hozzá.

A rendszer problémája

„Ami nagyon idegesít engem: itt halálos bűn, ha megmondod valakinek, hogy valami bajod van vele. Mert itt az kell, hogy haverkodj mindenkivel, aztán jól hátba b*sznak, amikor elfordulsz” – mondta Palotai. 

Sokan kivándoroltak

Palotai az interjúban azt is elárulta, hogy mióta a Tilos Rádiót hozzá kötik, nem volt túl sok lehetősége játszani, bár ebben része van annak is, hogy mostanra kivándorolt a közönsége fele, és alig maradt olyan hely, ahol játszani lehetne.

Emlékező sorok

„A legnagyobb tanár voltál, köszönok minden percet, amikor beszélgethettem veled zenéről és a világról. Most megáll a zene és csak a csend marad…. Palotai Zsolt, 1961-2023” – írta a közösségi oldalon az elhunyt lemezlovas pályatársa, Náksi Attila.

„Nyugodj békében”

„Nyugodj békében, Palotai… Egy nagy emberrel lett kevesebb megint a zenei világunk” – írta egy hozzászóló. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: DJ Palotai. Fotó: Facebook