Több helyen is tűzesettel indult az év. Zsámbékon tegnap, szombaton lánolt egy családi ház, pénteken pedig Szentendrén égett le egy épület. A katasztrófavédők szerint a legtöbb háztűz odafigyeléssel megelőzhető lenne.

Tűz keletkezett egy 260 négyzetméteres családi házban szombaton délelőtt Zsámbékon, a Csillagerdő utcában. A tűzoltók kiérkezésekor az épület több helyisége, illetve a tetőszerkezet is lángokban állt már.

Háztűz Zsámbékon – Forrás: Katasztrófavédelem

A tűz keletkezésekor a házban egy ember tartózkodott, őt a mentők kórházba szállították. A tüzet a helyi önkéntes, a bicskei önkormányzati és a bajnai, törökbálinti hivatásos tűzoltók oltották el, majd átvizsgálták és kiszellőztették az ingatlant. 

Szentendrén is tűz volt

Egy nappal korábban, Szentendrén is tűz volt. Ott egy harminc négyzetméteres fa melléképület gyulladt ki a Barackos úton. A tűzoltók kiérkezésekor az épület már összedőlt. A tüzet a szentendrei hivatásos és a leányfalui önkéntes tűzoltók oltották el.

Minden nap 30 lakásban keletkezik tűz

A katasztrófavédelem arra hívja fel a figyelmet, hogy az elmúlt hónapban Magyarországon átlagosan kétnaponta meghalt valaki lakástűzben, naponta füstmérgezést szenvedett egy ember, és minden nap közel 30 lakásban keletkezett tűz.

A háztüzek okai gyakran az elhanyagolt fűtőberendezésekre, kéményekre vagy az oda nem figyelésre vezethetők vissza. Egy családi ház kéményében például a vastagon lerakódott korom kapott lángra.

Egy kétszintes családi ház emeletén nem megfelelően tömített saválló acél kéménycső melletti gerendázat és burkolat izzott be füsttel telítve a padlást és részben a lakóteret is.

Egy másik családi ház kazánházként használt pincéjében a fűtőberendezés mellett tárolt tűzifa gyulladt meg és égett el a kazánból kipattanó szikra miatt.

Máshol pedig tüzet okozva beizzott egy családi ház nappalijában a cserépkályha kéményébe épített födémgerenda. A kiérkező hivatásos tűzoltók kéziszerszámokkal megbontották a faszerkezetes födémet, és két vízsugárral eloltották a mintegy tíz négyzetméteres kiterjedésű tüzet.

A keletkezett tűzesetek nagyobb része kellő odafigyeléssel és felelősségteljesebb magatartással elkerülhető lett volna – írják a katasztrófavédelem szerkesztőségünkhöz eljuttatott tájékoztatójában.

Kiemelt kép: illusztráció