Nincs életveszélyes állapotban az a fiatal ejtőernyős, aki hétfőn délután szenvedett súlyos balesetet egy kiképzés közben. Gál Szabolcs már túl van egy műtéten, jövő héten azonban a gerincét kell operálni. Ezért hétfőtől ismét célzott véradást szerveznek a javára.

Baleset Szolnoknál

Ahogyan arról korábban is beszámoltunk, a Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóaljának kiképzése közben szörnyű baleset történt a szolnoki ejtőernyős katonáknál. A világbajnok Gál Szabolcs törzsőrmester a Szolnok melletti szandai rét földjébe csapódott április 25-én délután. A törzsőrmesternek kinyílt az ernyője, de az ugrást figyelő ejtőernyősök szerint valahogy kicsúszhatott a kezéből az ernyő kupoláját irányító zsinór.

A földbe csapódott

Gál Szabolcs 100 kilométer/órával érhetett földet. Ha az ernyője nem nyitott volna nem is élte volna túl a zuhanást, így is borzasztó sérüléseket szenvedett. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Súlyos állapotban szállították kórházba

A zuhanás miatt a bordái, több csigolyája és mindkét combja is eltört. Mindezek mellett belső sérülésekkel, súlyos állapotban szállították a Honvédkórházba.

Vérre volt szüksége

A baleset után, honvédek, rendőrök és civil donorok folyamatosan vért adtak annak érdekében, hogy segítsék a felépülését. A család most azt közölte, hogy a világbajnok ejtőernyős már nincs életveszélyben, és az orvosaival együtt abban bíznak, hogy mielőbb felépül.

Jövő héten újra megműtik

Szabolcs édesapja a Facebookon azt írta: a fia lábát megműtötték, de még egy gerincműtét vár rá. A család többi tagjával együtt azt kérik, hogy aki még nem adott vért, az a héten már ne is tegye, hanem majd hétfőtől. Jövő héten ugyanis újabb műtét várható, így az ejtőernyősnek újra vérre lesz szüksége.

Célzott véradás

Aki célzottan Szabolcsnak szeretne segíteni, a véradásnál adja meg ezeket az adatokat:

  • Név: Gál Szabolcs
  • Szül. idő: 1989.08.30.
  • TAJ szám: 042934750
  • Vércsoport: AB Rh+ de bárki adhat vért, csoportazonos vérre cserélik

Az egyik legkiválóbb ejtőernyős

Gál Szabolcs fiatal kora ellenére az egyik legkiválóbb magyar ejtőernyős katona, kiképző volt, hat éve, 27 évesen, a csoport legfiatalabbjaként tagja volt annak a magyar honvéd csapatnak, akik ejtőernyős világbajnokságot nyertek.

Csak magára számíthat

Gödrös László veterán szolnoki ejtőernyős több mint ezer ugrással a háta mögött értetlenül áll a tragédia előtt. A baleset után azt mondta, hiába a rutin, hiába a csapat, az ejtőernyős egyedül ugrik ki a gépből, egyedül teljesít, csak magára számíthat az ég és a föld között.

Véletlen baleset lehetett

Gödrös László szerint a katonai ernyősök nem olyanok akik direkt, vagánykodva áthágják a szabályokat, ez egy véletlen baleset lehetett. Szabolcs megint világbajnokságra készült, ő már nem fogja tudni megvédeni a címét, de a csapata érte is fog harcolni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Gál Szabolcs – Forrás: Magyar Honvédség