Élet-halál közt lebeg az a fiatal ejtőernyős, akit hétfőn ért súlyos baleset Szolnok mellett. Gál Szabolcs nagyon súlyos agyrázkódást szenvedett, rengeteg vérre van szüksége, édesapja azt kéri, aki teheti, menjen és adjon vért, hogy egy egyéves gyermek nem maradjon apa nélkül.

Baleset Szolnok mellett

Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóaljának kiképzése közben szörnyű baleset történt a szolnoki ejtőernyős katonáknál. A világbajnok Gál Szabolcs törzsőrmester a Szolnok melletti szandai rét földjébe csapódott április 25-én délután. A törzsőrmesternek kinyílt az ernyője, de az ugrást figyelő ejtőernyősök szerint valahogy kicsúszhatott a kezéből az ernyő kupoláját irányító zsinór.

A földbe csapódott

Gál Szabolcs 100 kilométer/órával érhetett földet. Ha az ernyője nem nyitott volna nem is élte volna túl a zuhanást, így is borzasztó sérüléseket szenvedett – írja a Blikk. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Súlyos agysérülést szenvedett

Koponyáját megmentette az ugrásoknál kötelezően viselt sisak, de így is súlyos agyrázkódást szenvedett. Szerencsére az első orvosi szakvélemények szerint a gerincvelő talán nem sérült, így a bénulást megúszhatja a fiatal sportember.

Vérre van szüksége

A sérült honvédet azonnal, helikopterrel szállították a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjába, ahol folyamatosan műtik. Bajtársai sorban állnak a vérellátó előtt, rengeteg vérre van szüksége. Civil donorokat is várnak.

Megszólalt az édesapa

„A fiamnak ma rendbe rakták a lábát, de most öt napon keresztül nem nyúlhatnak hozzá, csak megfigyelik, ezért sok vér kell neki” – mondta a lapnak Gál Lajos, a katona édesapja.

„Élnie kell”

„Az orvosi beavatkozásokhoz és a gyógyulásához rengeteg vérre van szüksége. Szerencsére a vércsoportja olyan, hogy bárki adhat neki vért, hónapokon át szüksége lesz a vérre, megkérünk mindenkit, segítsen, élnie kell egy egyéves gyermek édesapjának, egy remek sportembernek, remek katonának – mondta a Blikknek egy rendőr, aki a hírre az ORFK Teve utcai központjából rohant át a két saroknyira levő kórházba vért adni több kollégájával együtt.

„Imádkozzunk felépüléséért”

„Imádkozzunk felépülésért, Szent Mihály őrködjön ágya mellett! – írja Facebook bejegyzésében a Magyar Ejtőernyős-Felderítő Katonai Hagyományőrző Baráti Kör.

Az egyik legkiválóbb ejtőernyős

Gál Szabolcs fiatal kora ellenére az egyik legkiválóbb magyar ejtőernyős katona, kiképző volt, hat éve, 27 évesen, a csoport legfiatalabbjaként tagja volt annak a magyar honvéd csapatnak, akik ejtőernyős világbajnokságot nyertek.

Csak  magára számíthat

Gödrös László veterán szolnoki ejtőernyős több mint ezer ugrással a háta mögött értetlenül áll a tragédia előtt. Véleménye szerint hiába a rutin, hiába a csapat, az ejtőernyős egyedül ugrik ki a gépből, egyedül teljesít, csak magára számíthat az ég és a föld között.

Nincs visszaút

„A bajt sohasem a felszerelés hibája okozza, a balesetek általában már kinyílt, jól működő ernyővel történnek. Elég egy rossz pillanat, a figyelem hiánya vagy egy pillanatnyi rosszullét, vagy éppen az ugró ott, akkor, hatalmas rutinnal a háta mögött is valamiért rosszul méri fel egy helyzetet, s már nincs visszaút” – mondta a veterán ejtőernyős.

Véletlen baleset lehetett

Gödrös László szerint a katonai ernyősök nem olyanok akik direkt, vagánykodva áthágják a szabályokat, ez egy véletlen baleset lehetett. Szabolcs megint világbajnokságra készült, ő már nem fogja tudni megvédeni a címét, de a csapata érte is fog harcolni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Magyar Honvédség