A 2. kerület után az 5. kerület is szigorúan lép fel az e-rollerek használóival szemben. A belvárosi önkormányzat legújabb szabályozása szerint 18 év alattiak nem használhatják az említett e-járműveket.

Megegyezett a kerület a rollermegosztóval

Együttműködési megállapodást kötött Budapest 5. kerülete a Lime rollermegosztóval, miszerint a városrészben rendezzék a szolgáltató elektromos eszközeinek használatát. A cég még 2019-ben kivonult a Belvárosból, miután az 5. kerületi önkormányzat külön engedélyhez kötötte volna a működésüket. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Begyűjtötték a járműveket

Akkor a járdán szétdobált és a gyalogos közlekedést akadályozó elektromos rollereket és segwayeket begyűjtötték, és csak közigazgatási eljárás után adták vissza.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Lakosságbarát intézkedés

A kerületi önkormányzat hétfői közleménye szerint a Lime-mal aláírt megállapodás keretében lakosságbarát intézkedést is megvalósítanak együtt: edukációs programot és közterület-fejlesztést. Az elméleti és gyakorlati oktatóprogramon előzetes jelentkezés alapján ingyenesen vehetnek majd részt az 5. kerületi lakosok.

Fizet a Lime a kerületnek

A Lime rollerszolgáltató ezenkívül pénzügyi támogatást is nyújt az önkormányzatnak közutak, közterek és parkok kezeléséhez, fejlesztéséhez és üzemeltetéséhez.

18 év alatt nem használhatják a járműveket

A kerületi szabályozás szerint 18 év alattiak nem használhatják a Lime e-rollerjeit, azokkal tilos a járdán haladni, valamint a sebességük a Behajtani tilos! zónáknál (gyalogos zóna, sétálóutca) fokozatosan csökken, majd az eszköz leáll, és az utazás csak az adott zóna elhagyása után válik újra lehetővé.

Szigorú szabályozás

Az e-rollereket menet közben is leolvasható méretű, három oldalról látható azonosítószámmal látják el, felelősségbiztosítást köt rájuk a szolgáltató, és az eszközöket csak a kijelölt területeken lehet felvenni, letenni.

50 ezer forintos kötbér

Egyórás türelmi idő áll rendelkezésre a tiltott helyen lerakott eszköz elszállítására, azután e-rollerenként 50 ezer forint kötbér terheli a szolgáltatót.

A Főváros már korábban szigorított

A Fővárosi Közgyűlés áprilisi rendelete alapján júniustól ötezer forintos bírságot szabhatnak ki Budapest több belső kerületében a nem kijelölt helyeken leparkolt elektromos rollerek után. A közterület-használati rendelet módosításával vált lehetővé, hogy a kerületek szerződést kössenek a roller- és kerékpármegosztó szolgáltatókkal a mikromobilitási pontok használatáról.

Közösségi parkolók

A terv szerint a szolgáltatók járművenként évente 500-800 forintot fizetnének. Ezért cserébe a főváros hét belső kerületében kialakított mintegy 500-600 közösségi parkoló épül, amelyben nagyjából elférne a jelenlegi közroller- és közbringaflotta.

Az ügyfelek is fizethetnek

A szabályozás szerint a bringákat és a rollereket csak ezeken a kijelölt helyeken lehet majd letenni, ha mégsem történne így, akkor 5000 forintos bírsággal számolhat a szolgáltató, amit azonban továbbháríthat az ügyfelére.

A 2 kerület is szigorított

Néhány nappal ezelőtt írtunk arról, hogy 2. kerület is szigorúan lép fel ezentúl az e-rollerekkel kapcsolatban. A polgármester május közepén azt írta, hogy még 2021 decemberében hoztak egy rendeletet arról, hogy a mobilitási pontok segítségével rendezik az eldobált rollerek ügyét. 

Hosszas egyeztetés

“Ezt követően hosszas egyeztetések után sikerült megegyeznünk mindhárom szolgáltatóval: kötelesek lesznek gondoskodni arról, hogy az általuk kölcsön- vagy bérbeadott e-rollerek a telephelyen kívül kizárólag a kerületi mobilitási pontokon legyenek leállíthatóak.” – fogalmaz akkor Őrsi Gergely.

Mikromobilitási pontok

A 2. kerület kijelölte az első 19 mikromobilitási pontot. Ezek a mikromobilitási pontok szolgálnak a közösségi rollerek tárolására. Hamarosan a felfestések mellé több helyen, ahol indokolt, támaszokat is építenek.

Szankcionálják a szolgáltatót

A polgármester szerint van egy bizonyos türelmi idő, ha azon túl is elhagyott rollereket találnak, akkor a szolgáltató szankciókra számíthat.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció