Egy budapesti édespari üzem ellenőrzése során súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülményekkel szembesültek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei, azonnal felfüggesztették az üzem működését. Elájulsz, ha megnézed a koszfészekről készült, cikkünk alján elérhető videót.

Undorító mocsok

Súlyos higiéniai hiányosságokat tártak fel a Nébih szakemberei egy budapesti édesipari üzem helyszíni ellenőrzése során. Az egész egység rendezetlen, zsúfolt volt, a padozat, a falak, az eszközök, a berendezések, polcok takarítatlanok voltak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Pókháló mindenhol

A mennyezetről nagy mennyiségű pókháló lógott és mindenhol pergett a festék. A gáz-, villany-, és vízvezetékek is erősen szennyezettek voltak. Az ellenőrzés során a termelőüzemben élő rágcsálót is találtak a szakemberek.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Koszos műhely

A koszos melegítőzsámoly körül a megdermedt cukorszirup több centiméter magasan felhalmozódott, amibe mindenféle szennyeződés beletapadt.

Rákövesedett mocsok

A nyújtóasztalok is erősen szennyezettek, koszosak, mocskosak voltak, a lábazatra rászáradt, szinte rákövesedett a kosz. Az egységben, valamint az alapanyagraktárban élelmiszert tároltak a padozaton, a szennyeződés veszélyének kitéve.

Feltört tojások hegyben álltak

Az öltözőben a szekrényben fedetlenül tojást, illetve feltört tojást tároltak. Az élelmiszer tárolására szolgáló rekeszek szintén piszkosak voltak. A termelőtérben található kézmosót nem lehetett rendeltetésszerűen használni. 

Azonnal bezárták

A higiéniai problémákon túl az ellenőrök megállapították, hogy az élelmiszer-vállalkozás az előállított élelmiszerekkel kapcsolatos gyártási és nyomon követési dokumentációt nem vezeti. A Nébih a fenti súlyos, élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő hiányosságok miatt az egység tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztette.

Fél tonna élelmiszert is kivontak a forgalomból

A hatóság továbbá 7 tétel, mindösszesen 519 kg nem nyomon követhető élelmiszert a forgalomból azonnali hatállyal kivont, illetve forgalomba hozatalát megtiltotta és elrendelte hatósági zár alá vételüket, továbbá az élelmiszer-vállalkozás által előállított élelmiszereket a forgalomból visszahívta.

Bírságot kapnak

Az egység az élelmiszerhigiéniai és élelmiszerbiztonsági hiányosságok kijavítása után, a hatóság kedvező eredményű helyszíni szemléjét követően folytathatja majd a tevékenységét. Az eljárás és a bírság megállapítása folyamatban van – írják a Nébih közleményében. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Itt az ellenőrzéskor készült videó

Kiemelt kép: Részlet a fenti videóból