Egymásra mutogat a főváros vezetése és a Pénzügyminisztérium. Karácsony Gergely szerint Varga Mihálynak azonnal távoznia kell a kormányból, a pénzügyminiszter viszont azt állítja: a főpolgármester csődbe vitte Budapestet. A vitát az robbantotta ki, hogy a főváros számláján csütörtök reggelre csupán 4 milliárd forint maradt, mert leemelték róla a pénzt.   

„Varga Mihály távozzon!”

„Varga Mihály azonnal távozzon a kormányból! – kezdte pénteki Facebook-bejegyzését Karácson Gergely. – Jogerős bírósági döntés mondta ki, hogy a kormány nem vehet le több pénzt a főváros számlájáról. Épp eleget fizettünk már, a bíróság pedig kimondta, hogy a fővárosi közszolgáltatások további zavartalan működése előrébb való, mint a jogilag is vitatott kormányzati sarc kifizetése. Ehhez képest az államkincstár újabb 5,5 milliárdot inkasszált a számlánkról. Ez egyszerű lopás, és hatalommal való visszaélés, amiért Varga Mihály pénzügyminiszter a felelős! A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Meg is vádolták őket

„Ha ez nem lenne elég, ahelyett, hogy a pénzügyminiszter sűrű elnézések után gyorsan visszautalná az ellopott pénzt, azzal vádol meg minket, hogy néhány hét alatt elvertük a számlánkon lévő 100 milliárd forintot. Pedig pontosan tudható, hogy szinte teljes egészében a kerületi önkormányzatoknak utaltuk tovább az általunk beszedett iparűzési adóból a nekik járó részt” – folytatódik a poszt.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

 Két eshetőség van

„Két eshetőség van. Az egyik, hogy a pénzügyminiszter ennyire nem ismeri az alapvető jogszabályokat. A másik, hogy ismeri őket, de mégis hazudik. Végül is mindegy. Azonnal távoznia kell a kormányból!” – összegzett a főpolgármester.

„Csődbe vitte Budapestet”

Nem sokáig váratott magára a Pénzügyminisztérium válasza. „A főpolgármester csődbe vitte Budapestet, a felelősségvállalás helyett a kormányra mutogat. Budapest megérdemli, hogy a főpolgármester ne politikai hangulatkeltéssel, ne álhírek terjesztésével, ne a kormány összetételével, hanem a Főváros ügyeivel foglalkozzon” – írta a Pénzügyminisztérium.

Nem hajlandó befizetni?

„A Fővárosi Ítélőtábla csak a másodfokú eljárást lezáró végzés közléséig nem tette lehetővé, hogy a Magyar Államkincstár beszedje azt az adót, amelyet Karácsony Gergely nem hajlandó befizetni, és amely a szegényebb településeket támogatná. A másodfokú eljárást lezáró végzést a Kincstár október 17-én kézhez kapta. Ettől az időponttól kezdve nem volt jogi akadálya annak, hogy a Magyar Államkincstár beszedési megbízást nyújtson be” – írták az Indexnek.  

Már nem aktuális

Pénteken a Magyar Államkincstár (MÁK) is megszólalt az ügyben, és közölték: korábban az ügyben zajló per miatt, a másodfokú eljárást lezáró végzés közléséig tiltották meg azt, hogy pénzt emeljenek le Budapest számlájáról, de ez már nem aktuális. 

Nem volt jogi akadálya

A Fővárosi Ítélőtábla 2023. 10. 17-én közölte a Kincstárral a másodfokú eljárást lezáró végzését – melyben az első fokon eljárt Fővárosi Törvényszéket az eljárás lefolytatására kötelezte –, így az azonnali jogvédelmet biztosító ideiglenes intézkedés hatálya azzal a nappal megszűnt – írták, hozzátéve: úgy értelmezik, hogy a fenti időponttól kezdve nem volt jogi akadálya annak, hogy amennyiben Budapest Főváros Önkormányzata önként nem tesz eleget a jogszabályon alapuló adófizetési kötelezettségének, akkor a Magyar Államkincstár beszedési megbízást nyújtson be.

Az adót be kell fizetni!

A Pénzügyminisztérium péntek délben az Index megkeresésére leszögezte, hogy a törvényeket mindenkinek be kell tartania és az adót mindenkinek be kell fizetnie. Ez alól a Főváros sem kivétel. „Megjegyezzük, Budapesten kívül 723 önkormányzat fizet szolidaritási hozzájárulást, mégis kizárólag az ország leggazdagabb városának jelent ez indokolatlanul problémát” – fogalmaztak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Karácsony Gergely. Fotó: Facebook