A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt 55 órán belül bíróság elé állította az őrizetben lévő amerikai férfit.

Piásan ment oda

A vád szerint a 21 éves amerikai állampolgár 2023. április 4-én 2 óra körül ittasan megközelítette a Parlament egyik kapuját és megpróbált az elzárt területre a záróláncot átmászva bejutni. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Távozásra szólították fel

A külföldi fiatal cselekményét látta az Országgyűlési Őrség szolgálatban lévő tagja, aki magyar, majd angol nyelven is tájékoztatta a férfit, hogy a területre nem léphet be, valamint távozásra szólította fel. 

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Többször megpróbálta átlépni a láncot

A férfi magatartásával az ismételt felszólítások ellenére sem hagyott fel, többször megpróbálta a láncot átlépni, melyet az országgyűlési őr úgy akadályozott meg, hogy a tenyerével a vállánál megtartva tartóztatta fel a fiatalt.

Ököllel nekiment az őrnek

Ezt követően a férfi elfutott a Szalay utca irányába, majd a Parlament XVII-es kapujával szemben található láncot kikerülve belépett az elzárt területre, és ott ököllel legalább két-három alkalommal a hivatalos személy arca felé ütött. Az ütések egyike eltalálta a főtörzsőrmester orrát, aminek következtében 8 napon belül gyógyuló vérző sérülést szenvedett.

Bíróság elé állították

A nyomozó ügyészség elrendelte az elkövető őrizetét, gyanúsítottként hallgatta ki, és a büntetőeljárási törvény eljárásgyorsító intézkedéseit alkalmazva az elkövetéstől számított 55 órán belül a Pesti Központi Kerületi Bíróság elé állította.

Ítélet

A bíróság a váddal egyezően elítélte a férfit és egyetértett a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség tárgyaláson előterjesztett büntetési indítványával is, így a vádlottat egy év, végrehajtásában két év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte és 2 évre kiutasította Magyarország területéről. Az ítélet jogerős. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Videón az eset:

Ez is érdekelhet:

A drogos magyar énekesnőnek az elterelés az utolsó lehetősége: ha csak egyetlen alkalmat is kihagy, mehet a rácsok mögé

Kiemelt kép: ügyészség videorészlet