Etyek nem túl forgalmas falu, mégis elkerülő utat kap. Így könnyebben elérhető lesz az amerikai filmesek számára a Korda-filmstúdió, de az Orbán-család közeli birtokát, Hatvanpusztát is villámgyorsan lehet majd megközelíteni Budapestről.

A nem túl forgalmas falu elkerülőt kap

Budapest környékének gasztró-fellegvára, Etyek elkerülőutat kap. Az alig 5 ezer fős falu főutcája nem túl forgalmas, ráadásul az Etyekre vezető utak többségét az elmúlt pár évben teljesen felújították. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Szinte nyílegyenes út lesz

A kétszer egy sávos út az Etyek keleti térségét köti össze Herceghalommal. Az elkerülő Dávidmajor településrészt is érintve, szinte légvonalban egyenesen csatlakozna az 1-es főúthoz, nem messze az M1-es autópálya herceghalomi leágazásánál.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Pirossal jelölve az elkerülő, lilával az elmúlt időszakban teljesen felújított út

Forrás: Google/BPK

Elkezdődött

Jelentős beruházás megvalósítására már konkrét lépést tettek. Az uniós közbeszerzési értesítéséből kiderül, hogy a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. a projektre a tanulmányterv elkészítésére, előzetes tervezési feladatokra és a környezetvédelmi határozat megszerzésére kiírt pályázatán győztest hirdetett.

Kétszer egy sáv

A feladatot a Via Futura Kft., a TURA-Terv Kft., és az Unitef ’83 Zrt. konzorciuma nettó 68,4 millió forintért végzi el. Két fő elemből áll a projekt – írja a Magyarépítők.hu. A fejlesztésben egy új nyomvonalon létrejövő, körülbelül 5,3 km hosszú, kétszer egy sávos út Etyek keleti térségét köti majd össze Herceghalommal. Az elkerülő Dávidmajor településrészt is érintve, szinte légvonalban egyenesen csatlakozna az 1-es főúthoz.

7,5 km hosszú

A projekt részeként a szakaszon ezen felül kiépítik a Herceghalom vasútállomás kedvezőbb elérését biztosító, további 2,2 km hosszúságú állomáshoz vezető utat, valamint egy P+R parkolót is. Az újonnan elkészülő út teljes hossza így körülbelül 7,5 km lesz, a vasútvonal külön szintű keresztezését pedig várhatóan aluljáró, vagy híd kialakításával fogják megvalósítani.

Korda-filmsúdió Etyeken

Fotó: BPK

Gyorsabban, könnyebben

A beruházást részben azzal indokolják, hogy az etyeki Korda-filmstúdió így gyorsabban és könnyebben lesz elérhető. A NIF Zrt. arra is felhívta a figyelmet, a tervezés során ki kell térni az elkerülő út országos és helyi, önkormányzati úthálózathoz való csatlakozásaira, valamint a közösségi közlekedés és a kerékpáros infrastruktúra fejlesztésének lehetőségeire is.

Nemrég újították fel az Etyekre és Hatvanpusztára vezető utakat

Az Etyek-Felcsút közötti utat alig két éve újították fel, annak ellenére, hogy alig van rajta forgalom gyakorlatilag tüköraszfaltot kapott. Erről az útról lehet megközelíteni az Orbán-család hatvanpusztai birtokát is.

Épül az Orbán-birtoknak mondott hatvanpusztai majorság

Fotó: BPK

Milliárdos uradalom

A HVG állítása szerint az Orbán-család titkos főúri birtokán, Hatvanpusztán József főherceg egykori majorsága helyére milliárdos költséggel lényegében vadonatúj uradalmat építenek.

Villámgyors, feltűnésmentes

A miniszterelnöknek kedves birtok az új etyeki elkerülővel sokkal gyorsabban és feltűnésmentesebben lesz megközelíthető, hiszen lakott területek kikerülésével lehet majd villámgyorsan eljutni Budapestről a hamarosan elkészülő birtokra. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Épülő majorság Hatvanpusztán – Fotó: BPK