Karácsony Gergely szerint a város és a folyó kapcsolata mindig meghatározta Budapest fejlődését, és sosem volt mentes a vitáktól. A főpolgármester szeretné visszaadni a Dunát a fővárosiaknak.

Legyen mindenkié

Újjáéledhet a pesti alsó rakpart, a fokozatos megújítást már tervbe vették, egy külön kiadvány is elkészült az elképzelésekről. „Legyen a rakpart mindenkié!” – szögezi le ebben a főpolgármester. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Természetes főutca

Karácsony Gergely a közösségi médiában emlékeztetett, a Duna nemcsak jelképe a városnak, hanem természetes főutcája is, amelynek belvárosi szakasza 1987 óta az UNESCO világörökségi védelmét is élvezi.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Felszabadítják

Az idei autómentes napot tökéletesnek érezte arra, hogy kimondja: „a pesti rakpart felszabadításával visszaadjuk a városnak ezt a folyóparti főutcát”.

Felbontanák a burkolatokat

Azzal folytatta a főpolgármester, hogy olyan rakpartról álmodnak, „ahol meg lehet érinteni a vizet, ahol lényegesen több hely jut a gyalogosoknak, és a parkolónak használt burkolatok felbontásával a növényeknek is. Ahol a turizmus kiszolgálása mellett teret adunk a kultúrának és a kikapcsolódásnak” – sorolta.

Ütemezetten dolgoznak

Hozzátette azt is, hogy nemcsak álmodnak, hanem a terveiket meg is valósítják. „Szakaszosan és ütemezetten teljesen megújul a pesti belvárosi Duna-part: visszaadjuk a Dunát a budapestieknek” – szögezte le Karácsony Gergely.

Uniós forrás kell

A RTL tudósítása szerint azt még hozzátette, hogy a teljeskörű átépítéshez uniós forrásokra is szükség lesz, ehhez pedig nélkülözhetetlen a kormány és az Európai Bizottság megállapodása.

Átalakított virágágyás

A BudaPestkörnyéke.hu beszámolt arról is, hogy a héten Budapest talán legismertebb virágágyását alakította át a Főkert. A Clark Ádám téren az egynyári növények elvirágzásával, a melegedő klímát jobban viselő, fenntarthatóbb évelőágyat telepítettek: csaknem 3500 évelőt és hagymás növényt.

Könnyebb a fenntartása

Az új virágágyás fenntartása könnyebb, szemben egy egynyári ággyal, hiszen a kezdeti intenzív odafigyelés után az évelőágyás „beáll”, kevés beavatkozást igényel, hamar önfenntartóvá válik.

Ilyen növényeket ültettek

A Clark Ádám térre öntözött, napos körülményeket kedvelő növények kerültek, többek között lilásbordó virágú macedón varfű, csinos árvalányhaj, boszorkányos nevű mirigyes pereszlény és különleges virágú füzéres díszcsorba.

Tulipán és nárcisz is lesz majd

A kora tavaszi időszakban pedig többféle tulipán és nárcisz fog virítani az elültetett hagymáknak köszönhetően. A frissen ültetett évelőágy még nem mutatja igazi arcát, de ahogy a növények megerősödnek és belakják helyüket, pompás és folyamatosan változó látványban lesz részünk. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Karácsony Gergely főpolgármester egy korábban készült fotón