Péntek délután online sajtótájékoztatót tartott Karácsony Gergely főpolgármester és Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes a koronavírus miatti veszélyhelyzettel kapcsolatos fővárosi intézkedésekről.

A főpolgármester elmondta, hogy Budapestnek 1 millió darab speciális szájmaszkra lenne szüksége. Azért ilyen sokra, mert a fővárosi és a kerületi egészségügyi dolgozóknak védelemre van szüksége, ez a maszk pedig csak néhány órán keresztül használható.

A lakosságnak hagyományos sebészeti maszkot adnának, abból 4 millió darabra lenne szükség a fővárosban. A főpolgármester elmondta több beszállítóval is tárgyalnak és felvették a kapcsolatot az összes testvérvárossal is.

A parkolással kapcsolatban elhangzott, hogy új parkolóhelyekre lenne szükség. Az Aréna plázában és a MOM-ban már díjmentesen lehet parkolni. Karácsony Gergely reméli, hogy a többi bevásárlóközpont is lehetővé teszi az ingyenes parkolást.

Azoknak a kisvállalkozásoknak, amelyek a fővárostól bérelnek üzlethelységet, márciustól egészen júniusig nem kell bérleti díjat fizetniük. Akik garantálják, hogy a munkavállalóikat nem bocsájtják el, később sem kell fizetniük – mondta a főpolgármester. A teljes sajtótájékoztatót alább lehet megnézni.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Czeglédi Zoltán