Az érdi önkormányzat reklámszerződést kötött az Érdi Sport Kft-vel. Ennek értelmében a város azért fizet, hogy a helyi kézilabda csapat és a város sportcsarnoka is használja az Érd nevet. A reklámszerződések miatt rendőrségi nyomozás indult.

Mindenkinek megfelelő

A korábbi érdi polgármester, a fideszes T. Mészáros András és az ellenzéki összefogás színeiben nyert Csőzik László által vezetett önkormányzat egyaránt évente tízmilliókat fizet az Érdi Sport Kft-nek – írja az Átlátszó.hu.

Sokba kerül az adófizetőknek

Az érdiek azért fizetnek évente 35 milliót, hogy az Érd Aréna használja a város nevét. Évi 40 milliót költöttek a helyiek pénzéből arra, hogy a kézis csapat nevében benne legyen a város neve. Évente 25 millióba került az érdieknek, hogy az Érd megyei jogú város elnevezést is használják az utánpótlás mezein és további 40 millióba került az adófizetőknek, hogy ez a nemzetközi versenyeken is megjelenjen.

Városháza Érden – Fotó: BPK

Kiskapu az uniós jog kikerülésére

A önkormányzat vélhetően így támogatta a helyi kézilabda csapatot, hogy kikerülje ez Európai Uniós jog állami támogatásokra vonatkozó tiltását.

Mindenki rábólintott

Az érdi kreatív jogászok egykor kitalálták, hogy a város reklámszerződést köt, melyben a település névtámogatóként szerepel. A rendszer évek óta jól működött.

Eltűnődött a polgármester

Az Átlátszó szerint a szeptemberi közgyűlésen a polgármester a következőket mondta erről a szerződésről: “Voltaképpen reklámszerződéssel ment eddig: hát azért szerintem ez is némileg aggályos” – jelentette ki Érd polgármestere, Csőzik László, amikor hangosan azon tűnődött az érdi közgyűlés ülésén, hogyan lehetne finanszírozni a továbbiakban az Érdi Sport Kft. működését.

Nem találták problémásnak

Eddig egyetlen hatóság sem állapította meg a tiltott állami támogatást az érdi reklámszerződések ügyében. Az Állami Számvevőszék 2017-ben hozta nyilvánosságra a Sport Kft-nél lefolytatott vizsgálatának jelentését. Nincs szó a reklámszerződésekről, ahogy az önkormányzati belső ellenőrzés vizsgálati jelentésének kivonata sem tesz említést tiltott állami támogatásról.

Nyomoz a rendőrság

A rendőrség szóvivője megerősítette a hírt, hogy az érdi önkormányzat és az Érdi Sport Kft. között létrejött reklámszerződések ügyében nyomozást folytatnak.

Csalás bűntett

A feljelentés alapján csalás bűntett elkövetésének gyanúja miatt nyomozás elrendelésére került sor, melynek lefolytatásával az ORFK a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányságot bízta meg.

Semmi sem biztos

Mivel részleteket nem árult el a rendőrség, így nem biztos, hogy az esetleges tiltott állami támogatásnak köze lenne a reklámszerződések ügyében megindított nyomozáshoz.

Megnyírbálták a pénzeket

A Csőzik László vezette önkormányzat, felhagyva a reklámszerződések megkötésének gyakorlatával, idén tavasszal radikálisan megnyírbálta az Érdi Sport kft. támogatási pénzeit, azonban a város nem vonulhat ki a kézilabda támogatásából, mert akkor megszűnhetne a csapat.

Szponzori szerződés

Csőzik László vezetésével az érdi közgyűlés október 22-én immár szponzori szerződés megkötésére hatalmazta fel városvezetést az Érdi Sport Kft-vel 72 millió forint összegben.

Kiemelt kép: Érd Aréna – Fotó: BPK