Második világháborús, 500 kilós amerikai légibombát találtak a csepeli Petróleum-öbölben. A robbanótestet csütörtök este, a helyszínen hatástalanítják.

Robbanóeszközre bukkantak

Egy kotróhajó dolgozói medertisztítás közben bukkantak a nagyméretű robbanóeszközre a csepeli Petróleum-öbölben – közölte a MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred a közösségi oldalán.  A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Helyszíni hatástalanítás szükséges

A kiérkező tűzszerész járőrparancsnok megállapította: ahhoz, hogy a robbanótestet el tudják szállítani, a helyszínen hatástalanítani kell – írta meg a napi.hu.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Csütörtöki lezárások

A biztonságos hatástalanításhoz a rendőrök mintegy 800 méter sugarú körben zárják majd le az érintett területet december 22-én, csütörtökön a késő esti-éjjeli órákban.

Bombatámadások fél éven át

Ahogy a mult-kor írt róla korábban,  1944. áprilisától, több mint fél éven keresztül heti rendszerességgel érte amerikai bombatámadás a magyar fővárost. Az első napon több száz, bombázó által kieresztett töltet érte el Ferencvárost és Csepelt, ezernél is több halálos áldozatot okozva a meglepett Budapestnek

Csepel, a stratégiai hely

A csepeli gyárak fontos szerepet játszottak a Magyar Királyi Honvédség és a Wehrmacht hadianyag-ellátásában, de még nagyobb szerepet tulajdonítottak a támadók az olajfinomítóknak és a petróleumkikötőnek is, ahol a németek számára oly fontos román olajat is tárolták.

Gyújtóbombákkal szórták

A kőolajat leginkább gyújtóbombákkal szórták, melyek általában félórás késleltetésre voltak beállítva, robbanásuk után lángba borítva a tartályokat. A Weiss Manfréd konszern csepeli ipartelepe ellen a legkoncentráltabb támadás 1944. július 27-én folyt.

Bomba a Dunában

A Kékvillogó.hu szeptemberben írt arról, hogy egymázsás szovjet légibombát találtak a Dunában, Budapest belvárosában. A robbanótestet szeptember 12-én, hétfőn emelték ki.

Nem mindennapi gyakorlás

Gajdos Milán főhadnagy, az MH tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje közölte: a katasztrófavédelem tűzoltó búvárai bukkantak a robbanóeszközre dunai gyakorló merülésük közben az Erzsébet híd és a Lánchíd közé eső fővárosi folyamszakaszon.

Éles a szerkezet

A tűzszerész búvárok megállapították, hogy egy második világháborús, szovjet gyártmányú légibomba szunnyad a folyómederben, élesített gyújtószerkezetekkel – tette hozzá. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: a Csepelen talált bomba. Fotó: H 1. Honvéd Tűzszerész És Hadihajós Ezred/Facebook