Észszerű átszervezésekről és támogatások átvizsgálásáról is döntött Érd képviselő-testülete legutóbbi ülésén, a költségcsökkentés jegyében „Méltányos ez a takarékossági csomag, semmiképpen nem drákói szigorúságú” – hangsúlyozta az ülést követően Csőzik László polgármester.

 Kihozták a legjobbat a lehetőségek közül

„A bölcsődék, óvodák nyitva maradnak, a művelődési központ is szolgáltat, ahogy a könyvtár és a galéria is. Két dolog érintheti komolyabban a lakosságot: a Gárdonyi Tanuszoda és a Szepes központi épületének bezárása – de ezeket is ki tudtuk váltani. Kihoztuk a legjobbat a lehetőségek közül, és nem maradnak el a téli kulturális és szórakoztató programok sem” – nyilatkozta a városvezető. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Bezár az uszoda

A takarékossági csomag alapján a Gárdonyi tanuszoda működtetését a város december 12-től határozatlan időre szünetelteti, a Fenyves-parkvárosi Köznevelési Centrum uszodáját továbbra sem nyitják meg. A közgyűlés kezdeményezi a fenti két intézmény, valamint az Érd Aréna ingyenes vagyonkezelésbe adását a Nemzeti Sportközpontok részére.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Intézményi átszervezések

Intézményi átszervezések is szerepelnek az elfogadott csomagban. Eszerint adminisztratív intézkedésként egybeolvasztják a két óvodai tömböt, a Városfejlesztési Kft.-t pedig költségvetési szervvé alakítják. Úgy vélik: ha nem cégként, hanem intézményként működik majd, azzal a város sok pénzt meg tud takarítani.

Átvizsgálják a támogatásokat

A 2023-as költségvetés kialakításánál megvizsgálják majd, hogy lehet észszerűen csökkenteni az egyházak és a hitéleti tevékenység támogatását, a civil keretet, és szükségessé válhat a sportcélú támogatások átvizsgálása is.

A Fidesz-KDNP nem ért egyet

A városvezetés október végén egyeztetett Balla György miniszteri biztossal az Érden tervezett takarékossági intézkedésekről – a helyi Fidesz-KDNP frakció mégsem értett egyet a javaslattal. T. Mészáros András frakcióvezető érdi energiaalapot hozna létre, amelynek pénzügyi forrása többek közt a helyi adóbevétel-többlet, illetve a 700 milliós rendkívüli kormányzati támogatás lenne. A politikus szerint további egymilliárd forint átcsoportosítható volna ebbe az alapba, és összesen tehát 2,4 milliárd forint lehetne az induló összeg.

Csőzik reagált: megszorításokat vezetett be a kormány

Csőzik László erre válaszolva hangsúlyozta: a kormány komoly megszorításokat vezetett be, megfosztotta Érdet a korábban minden évben neki juttatott 700 millió forintos plusz bónusz működési támogatástól, megcsapolta az önkormányzatokat megillető jogos forrásokat, és csak akkor ad az önkormányzatoknak támogatást, ha a települések takarékossági tervet alkotnak, és lehetőleg minél több intézményt bezárnak.

Nincs hatósági ársapka

A kormány ráadásul nem szavazta meg azt a javaslatot, hogy az önkormányzatok számára is hozzon létre hatósági ársapkát a villamos energia és a gáz tekintetében – pedig ez megoldotta volna a települések gondjait – emelte ki Csőzik.

Fizesse meg a károkat az elődje

A polgármester még ennél is messzebb ment, ugyanis kijelentette: fizesse meg elődje, T. Mészáros azokat a károkat, amelyeket okoztak a regnálásuk alatt, melynek ügyei rendre a mi időnkben pattantak ki – adta hírül az Érdmost.hu.

Megvan rá a fedezet

Csőzik szerint T. Mészáros András összesen 1,7 milliárd forintot helyezhetne az általa felállítani javasolt alapba. „A megugrott rezsiköltségeket ebből lazán finanszírozhatnánk. Úgy gondolom, hogy erre a fedezet rendelkezésre áll a képviselő úrnál” – zárta szavait a polgármester. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Csőzik László, Érd polgármestere