A koronavírus brit változata a gyermekekre is veszélyesebb, mint a korábbiak – jelentette ki az amerikai NBC televíziónak adott vasárnapi interjújában Michael Osterholm, a Minnesotai Egyetem Fertőző Betegségek Kutatási Központjának igazgatója – írja az MTI.

Könnyen megfertőzi a gyerekeket

A járványügyi szakember szerint “a B.1.1.7 változat, vagyis a brit mutáns egy vadonatúj játszma”. “Valójában itt, Minnesotában látjuk ennek a változatnak egy másik aspektusát, amelyről nem sokat beszéltek, és ez az a tény, hogy nagyon könnyen megfertőzi a gyerekeket”. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

750 iskolában fertőzött a brit mutáns

A szakember hozzátette: az észak-amerikai államban csaknem 750 iskola számolt be az utóbbi két hétben olyan esetről, amikor a brit variáns fertőzött meg gyereket.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Korábban nem tapasztalták

Osterholm arról is beszélt, hogy a vírus korábbi változatainál nem tapasztalták azt, hogy a legfiatalabbak is megfertőződnének, ahogyan azt sem, hogy súlyosan megbetegítené őket a vírus. Ezen kívül nem fertőzték tovább a társaikat sem.

Már nem támogatja az iskolák gyors nyitását

“Egyike voltam azoknak az embereknek, akik nagyon határozottan támogatták az iskolák újranyitását. De a B.1.1.7 változat ezt a véleményemet teljesen megváltoztatta” – fogalmazott a járványügyi szakember.

Súlyos megbetegedést okozhat

Osterholm szerint a brit mutáció 50-100 százalékkal fertőzőbb, mint a korábbi változatok és az esetek 55 százalékában súlyos megbetegedést okozhat.

Orbán Viktor gyorsan kinyitná az iskolákat

Ahogy azt itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon is megírtuk a magyar iskolákat április 19-án akarja a kormány kinyitni. Orbán Viktor nemrég arról beszélt, hogy a tanárok soron kívül kapnak oltást, addigra az elsőn már mindenképpen túl lesznek és valamilyen immunitásuk is lesz már.

Győzelem kapuja

A miniszterelnök szerint azért fontos kinyitni az iskolákat és az óvodákat, hogy a beinduló gazdaságban dolgozó szülőknek ne kelljen otthon a gyerekekre vigyázniuk. Mint fogalmazott: “Most egy győzelem kapujában állunk. Azt gondolom, hogy lesz még két-három nehéz hetünk, utána a tamáskodó bizonytalan hangok egyre inkább elhalkulnak majd, és egyre több energiát fordítunk majd az ország tényleges újraindítására” – mondta Orbán Viktor.

A pedagógusok egy része nem örül

A pedagógusok oltását követően az iskolák és óvodák április 19-én indulnak újra. Ez nem tetszik a pedagógusok egy részének. A második oltáshoz kötné ugyanis az iskolák újranyitását öt, pedagógusokat tömörítő szakszervezet is.

Félnek a negyedik hullámtól

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke az InfoRádiónak azt mondta: aggódnak, hogy a túl korai nyitás akár egy negyedik hullámhoz is vezethet. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép forrása: MTI/Krizsán Csaba