Magyarország oltási rendje a terveknek megfelelően, Európában kiemelkedően teljesít. Az oltási folyamat az ünnepek alatt sem állt le, ennek köszönhetően a beoltottak száma várhatóan kedd éjfélig, legkésőbb a szerda délelőtti órákban eléri a 2,5 milliót – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ hétfőn.

Pintér Sándor indítja el a nyitást

A lazítások a belügyminisztertől indulnak. Pintér Sándornak ugyanis határozatban kell megállapítania, hogy megtörtént a 2,5-milliomodik oltás. Ezt követően a következő intézkedések lépnek életbe. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Változik a kijárási tilalom

A kijárási tilalom az este 10 óra és reggel 5 óra közötti időszakra módosul. Az üzletek reggel 5 óra és este 9.30 között lehetnek nyitva. Az üzletek, köztük a március 8-a óta zárva tartó üzletek újfajta, négyzetméter-alapú szabályok mentén ugyan, de nyitva lehetnek. Átlagosan 10 négyzetméterenként 1 vásárló lehet az üzletben az új szabályozás szerint. Várhatóan sokan állnak majj a boltok előtt sorban.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Kinyithatnak a fodrászok, kozmetikák

A szolgáltatásokkal kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések megszűnnek, így kinyithatnak a fodrászok, kozmetikák és más szolgáltatók.

Az éttermek zárva maradnak

A vendéglátó helyiségek továbbra sem nyithatnak ki normál üzemben, csak az ott dolgozók tartózkodhatnak ezekben az egységekben. Csak az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében az ehhez szükséges időtartamig mehetnek be az éttermekbe a vendégek.

A szállodák is zárva

A szállodák továbbra sem fogadhatnak vendégeket, kivéve az üzleti, gazdasági, oktatási tevékenység céljából érkezőket.

Az oktatás április 19-én indul

A pedagógusok oltását követően az iskolák és óvodák április 19-én indulnak újra. Ez nem tetszik a pedagógusok egy részének. A második oltáshoz kötné ugyanis az iskolák újranyitását öt, pedagógusokat tömörítő szakszervezet is. Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke az InfoRádiónak azt mondta: aggódnak, hogy a túl korai nyitás akár egy negyedik hullámhoz is vezethet.

Tetőzött a harmadik hullám

Március 26-án, pénteken jelentettek utoljára több fertőzöttet, mint a megelőző hét azonos napján, az azóta érkezett 9 napi jelentésben már alacsonyabb számok szerepeltek az előző hetinél. A húsvét kritikus időszak, tisztábban csak bő egy hét múlva láthatunk azzal kapcsolatban, hogy kissé elnyúló platót láthatunk, vagy el tud kezdeni meredeken csökkenni az új fertőzések száma úgy, ahogy például Portugáliában, vagy Írországban történt.

Magyarország a listák élén

Uniós összevetésben az előző hetinél jobb adatokkal is a legfertőzöttebb állam volt Magyarország lakosságarányosan. A halálozásban is változatlanul kimagaslóan a legrosszabb nálunk a helyzet, igaz az oltásokat tekintve viszont a második legjobbak vagyunk az EU-ban.

Oltási hajlandóság

A kormány számára egyre sürgetőbb feladat az, is, hogy növelje az oltási kedvet. Jelen állás szerint akár már május közepére mindenki megkaphatja az oltást, aki kéri, de a 60-70 százalékos átoltottsághoz 7 millió embert kellene beoltani, de eddig csak 3,5 millióan regisztrálták magukat. Biztosra vehető, hogy a következő hetekben döntés születik arról, hogy milyen kedvezmények járnak majd a védettségi igazolványhoz, amit mindenki már az első oltás felvétele után megkap. Az egyik legfontosabb eszköz az oltási hajlandóság növeléséhez az lehet, ha sok korlátozás alól mentesít majd a védettség.

A győzelem kapujában állunk

Orbán Viktor tegnap az M1-en így fogalmazott: „A feltámadás, az a győzelem, és most egy győzelem kapujában állunk. Azt gondolom, hogy lesz még két-három nehéz hetünk, utána a tamáskodó bizonytalan hangok egyre inkább elhalkulnak majd, és egyre több energiát fordítunk majd az ország tényleges újraindítására, a nyarunk pedig szép, napos és vidám lesz” – fogalmazott a miniszterelnök. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

MTI/BPK – Kiemelt kép forrása: MTI/Krizsán Csaba